Стотици потърсиха работа на трудовата борса в Добрич
Стотици потърсиха работа на трудовата борса в Добрич / Дарик Добрич
Стотици потърсиха работа на трудовата борса в Добрич
63305
Стотици потърсиха работа на трудовата борса в Добрич
  • Стотици потърсиха работа на трудовата борса в Добрич

Над 800 души се стекоха днес в сградата на Международния колеж в Добрич да търсят шанс за работа. Бюрото по труда за пореден път проведе трудова борса, като сля в едно предлагането на възможности за сезонен труд по българското Черноморие и работа в областта на хотелиерството и ресторантьорството в Германия. Фокусът трябваше да бъде върху безработните младежи, но хората препълнили залата бяха на всякаква възраст, като най-малко бяха всъщност младежите.

В специализираната трудова борса взеха участие 29 работодатели, които обявиха общо 710 свободни работни места. Работа се предлагаше във всички сфери на обслужването за всички курорти по Черноморитето, предимно в Добричка и Варненска област. Търсеха се управители на хотел и ресторант, администратори, пикола, сервитьори, готвачи, камериерки, кухненски работници, миячи, отговорници на басейн и спасители, градинари, работници по поддръжка, ел.техници, като и фризьори, маникюристи, портиери, продавачи. Една фирма държеше персоналът й за хотели в Слънчев бряг да говори добре немски, за да се разбира с посетителите. На борсата присъстваха и представители на БЧК - търсейки спасители, основно за Албена, както и търсещи кадри от Военната служба в Добрич.

Сред най-затруднените да намират работа са хората на възраст между 50 и 65 години, особено мъжете, е един от изводите, наложил се на тазгодишната борса. "Твърде млади сме за пенсия, твърде стари - за работа" бе горчивата констатация на един от събеседниците ни.
Мнозина от посетителите изказаха мнение, че офертите на Албена са ниски в сравнение с другите курорти. Главен готвач с 30-годишен стаж сподели, че е напуснала Албена заради ниското заплащане и лошите условия. Тя е избрала сега Златни пясъци, където заплатата й щяла да бъде двойна. "На 52 години съм и все още намирам работа, посещавам и курсове, гледам да съм в час", сподели добричлийката, "но жалко за младите. Гледам за предложения за сина и снаха ми, които са с висше образование и работят за по 150-250 лева. Как няма да избягат в чужбина?!", попита реторично тя.
За чужбина навярно ще замине и 63-годишен шофьор, който каза, че за неговата специалност е намерил само една оферта на борсата. Като шофьор на автобус в Сицилия, Италия, преди две години той е изкарвал между 2 800 и 3 500 евро с пълни медицински осигуровки, като му е плащано всяка седмица.
Дама около 60-те, с дълъг стаж като екскурзовод сподели, че идва просто от любопитство, защото с годините е разбрала, че "това не е най-доброто място, където човек може да си намери работа в Добричко. Тук идват представители на фирми, които не са способни да задържат персонала си по различни причини", отсече тя. "Ако си добър работодател, ще се стараеш да запазиш служителите си", смята добричлийката.

Повечето от посетителите на борсата бяха трайно безработни. Чуйте интервютата с някои о

Стотици потърсиха работа на трудовата борса в Добрич
netinfo
т тях - в аудиото.