Самуил Стоянов представя самостоятелна изложба във Варна
Самуил Стоянов представя самостоятелна изложба във Варна / Самуил Стоянов, личен архив

"Теоритична (псевдо) наука" е озаглавена последната самостоятелна изложба на добричкия художник Самуил Стоянов. Тя ще бъде открита днес в галерия „Съвременно пространство” във Варна от 19 часа. В поредната си изложба авторът показва най-новите си работи, някои от които направени специално за "Съвременно пространство". Зрителите са поканени да съпреживеят процеса на формиране на темите и гледната точка към тях, в условия на противоречия (включително политически) и мисловни несъобразности.

Ироничното и двусмислено заглавие на изложбата представя в известна степен оценката на художника за сложната взаимовръзка между науката и технологиите и изкуството, между човека и средата. Това свое изследване той развива в инсталацията Колайдер* от 2013.

Този колайдер, за разлика от своя прототип - Големия адронен колайдер в Церн, изследва полето извън настоящото познание на науката - голямото неизвестно, което стои отвъд тези 4% от материята във вселената, от които се състои познатия ни свят и които човечеството е изучило.

С авторовия ускорител в края на изложбата ще бъде проведен научен експеримент. Той ще установи резултата от 22-дневното (времетраенето на изложбата) ускорение на въздушните частици, като се предизвика сблъсък, чрез рязко притискане с крак на най-меката част от кръга.

Самуил Стоянов (1975) е визуален артист и културен активист, който живее и работи в Добрич. През 2001 г. той завършва НХА в София, като магистър по керамика и прави първата си самостоятелна изложба с картини.

През 2013 г. той участва в два големи международни форума - официалната програма на 5-тото Московско биенале и във фестивалаSofia Contemporary, а през 2012 г. Самуил Стоянов участва в 53-ия октомврийски салон в Белград.

През 2009 г. художникът печели наградата БАЗА, а през 2011 г. наградата „Гауденц Б. Руф” – две от най-големите награди за съвременно изкуство в България.