/ Дарик Добрич
Рибарската общност от община Шабла се срещна с ръководството на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Присъства директорът доц.д-р Галин Николов, Атанас Чолаков – началник сектор „Рибарство и контрол“ в Добрич и Йордан Раев – началник отдел „Рибарство и контрол“ Черно море. Срещата бе инициирана от ИАРА и Община Шабла.

Рибарите, които се занимават с дребномащабен улов, споделиха наболели въпроси, като намалелите рибни запаси, липсата на подходяща инфраструктура за домуване на лодките и липсата досега на субсидии за бранша.

По думите им, се наблюдава свръх популация на рапан, като се лови с нерегламентирани съдове. Друг проблем, с който се сблъскват местните, е узаконяване на ловенето на попчета с вентери (вид кош), който според рибарите е най-хуманния начин и предпазва дребния улов.

Доц.Николов отговори, че е възможно да се въведе квота за улов на рапан. Той съобщи още, че от 13 април до 12 юни, т.г ще могат да се подават проектни предложения по мярка 1.7, в която са заложени над 6 млн.лева за дребномащабния риболов.

Това е първа среща на директора на ИАРА с рибарите от общината. След като чу проблемите им, той заяви, че може да постави за разглеждане на по-високо ниво неуредиците в Закона.

Други важни въпроси, които ще се опита да разреши, е разпределянето на квотата за калкан и траленето, при което се създават конфликтни ситуации между големите кораби и малките лодки на местните рибари.

На срещата постъпиха и конкретни предложения: да се забрани траленето в двумилната зона и в морските зони по Натура; както и занапред при провеждането на консултативни съвети в Министерството на земеделието и горите, част от която е и ИАРА, да има представители на дребномащабния риболов, за да има кой да защитава интересите на обикновения рибар.

Присъстващите на срещата се обединиха около мнението, че трябва да има правила, които да удовлетворяват и двете страни - съвестните хора да работят и изкарват прехраната си, а бракониерите да бъдат законово ограничени.

От местната общност съобщиха, че предоставят извънбордов двигател за нуждите на инспекторите на ИАРА.