Рибари излизат на протест
Рибари излизат на протест / РС "Черноморски изгрев"

Повече от 200 рибари се събраха на протест пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В демонстрацията се включиха собственици на риболовни кораби и представители на фирми, занимаващи се с рибопреработване. Браншовиците се заканиха, че ще затварят и пътища, ако Министерството на земеделието не се откаже от идеята си за дългосрочна забрана на улов на бяла мида. Повод за протеста стана и разширяването на зоните, в включени в регистъра на защитените територии НАТУРА 2 000.

„Нямам нищо против тук да идват западни, по-възрастни хора, които да гледат нашата природа и нашите птички, но не съм съгласен вашите деца да отиват в Германия и да мият чиниите на същите тези хора, тоест – трябва да има хляб за вас“, каза в обръщение към рибарите, изпълнителеният директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ Фиш“, д-р Йордан Господинов.

По думите му, браншът няма нищо против НАТУРА 2000. Неразбирателството между рибарите и агенцията по рибарство идвало от това, че дискусия по проблема до момента не е имало. „Ние поискахме от представители на министерството да ни покажат картата за проекта на НАТУРА 2000 още преди три години. И знаете ли какъв беше отговора? – Тя е секретна! Какво значи „тя е секретна“?“, попита един от протестиращите рибари.

Протестиращите се обединиха около искането за по-облекчен режим за улов на бяла мида. От ИАРА пък отговориха, че забрана ще има, но тя ще важи едва два месеца, а не както се твърди – до края на годината. „Защо ще ме лишат мен от това нещо – да ме оставят без хляб! А ония там с вратовръзките, лъскавите коли и скъпи парфюми да ми решават съдбата“, каза един от протестиращите.