Работодатели: Повечето младежи искат да работят на бюро
Работодатели: Повечето младежи искат да работят на бюро / Дарик Добрич
Работодатели: Повечето младежи искат да работят на бюро
75604
Работодатели: Повечето младежи искат да работят на бюро
  • Работодатели: Повечето младежи искат да работят на бюро

13.9% е младежката безработица в Добричко към момента. 654 са хората до 29 години, които търсят реализация. Това съобщи директорът на Бюро по труда - Добрич Васил Сивков при откриването на Младежка трудова борса, която се провежда днес в сградата на Международния колеж.

Много от младежите предпочитат да работят на бюро, а не в производството, заявиха работодатели, които участват в борсата. Над 20 фирми предложиха 38 разнообразни оферти на форума. Сред търсените професии са сервитьори, продавачи, пиколо, администратори в хотел, охранители, кредитни инспектори, мениджъри, дърводелци, мебелисти, паркетчии, шпакловчици, заварчици, ел.техници, инженери производство, касиери, строители на жилища, сиренари, автомонтьори, работници сушилня, счетоводители.

От една от фирмите на борсата, произвеждаща селскостопанска техника, заявиха, че трудно намират служители за работа с машини. Мнението им е, че професионалното образование е занемарено в Добрич и трябва да се наблегне на него. Друг проблем за работодателите е, че младите хора искат да започнат на висока длъжност и да работят пред компютъра. От една фирма все пак се похвалиха, че на предишното изложение са открили счетоводителка и са доволни от нея.

Търсещите работа на форума над 200 младежи бяха с различна квалификация и професии. Някои заявиха, че са готови да започнат каква да е работа дори срещу ниско заплащане. Други избираха и мястото и възнаграждението и посочиха, че настояват за стартова заплата от поне 650 лева, за да си покриват разходите, особено ако работата е свързана с пътуване. Много младежи посочиха, че в град Добрич реализацията им на трудовия пазар е невъзможна.

Чуйте в аудиофайла мнението на един работодател и на младежи, търсещи работа на борсата.