Работещите в ДЗИ искат по-високи заплати и финансова самостоятелност на звеното
Работещите в ДЗИ искат по-високи заплати и финансова самостоятелност на звеното / Дарик Добрич

Работниците и служителите на Добруджанския земеделски институт /ДЗИ/ в Генерал Тошево излязоха на протест срещу готвените там масови съкращения. Над 150 души се събраха днес по обед на международния път за Румъния, на разклона към института. Митингът на протестиращите  беше едночасов, а пътното платно беше блокирано само за няколко минути.

ДЗИ е най-голямият в структурата на Селскостопансата академия и формира около 75% от приходите й. Поради орязания бюджет на академията, в института предстоят 16%-ни съкращения, като щатните бройки, които в момента са 282, ще бъдат намалени с 45. Работещите в ДЗИ се опасяват, че такова съкращение ще постави под въпрос съществуването на научното звено изобщо.

Предстои спиране на тока заради дългове, горивото е на привършване, складовете не са ремонтирани от 30 години, техниката е амортизирана, заявиха протестиращите. В същото време институтът произвежда 70% от българските елитни семена за полски култури. Приходите на звеното от началото на годината до сега са 1,2 млн.лева, а през миналата година са били 6 милиона. С приходите си ДЗИ може да се издържа, затова работещите там настояват за нов закон за Селскостопанската академия, който да гарантира финансовата самостоятелност на ДЗИ.

Протестиращите искат и по-високи заплати. Те не са вдигани от 2008 година, а за април са получени само 70% от възнагражденията. Според протестиращите за следващия месец орязването ще бъде с 50%.

Председателката на Федерацията по земеделие към КНСБ Светла Василева заяви, че ще се търси среща с ръководството на Селскостопанска академия, за да бъдат потърсени вътрешни резерви и да се намалят процентите на съкращенията.

„От 4 месеца водим преговори с управляващите, но от Министерствоно на земеделието са категорични, че бюджетът за аграрната наука се намалява. Правителствата не се интересуват от вашите постижения, дори вече не и от приходите ви, а от вас - още по-малко. Научните работници в аграрната наука са 604, а администрацията в министерството са 602, но еднакви ли са грижите, питам аз? Необяснимо защо, съкращенията са насочени към работещите институти”, заяви Василева.

Протестът ще продължи и в следващите дни, а в събота и неделя ще бъде тричасов.

Работещите в ДЗИ искат по-високи заплати и финансова самостоятелност на звеното
netinfo