Проф.Бъчварова: Има опити да се отложи стартирането на ПРСР
Проф.Бъчварова: Има опити да се отложи стартирането на ПРСР / Дарик Добрич

„Виждам непрекъснати опити да се отложи стартирането на Програмата за развитие на селските райони”, заяви пред журналисти проф. Светла Бъчварова, депутат от БСП от регион Добрич. По думите й е било обещано, че до края на м.април ще бъдат отворени две от мерките на ПРСР, но е много вероятно стартът да бъде отложен за юни-юли. Основният проблем според нея се крие в невъзможността администрацията да се справи с каквито и да било изисквания за срокове.

„Досега цялата отговорност за нестратирането на програмата се прехвърляше върху правителството на Орешарски. Тази програма обаче е подготвяна от 5 правителства. След 2009 година в Дирекцията за развитие на селските райони няма назначен нито един титуляр, всичките са временно изпълняващи длъжността. Те отговарят за създаването на програмата и нейната защита, но нямат никаква сигурност, каква отговорност могат да носят тогава?”, коментира проф. Бъчварова.

Тя съобщи, че утре в комисията по земеделие в НС ще се разисква възможността да се предоставят ливадите и пасищата на животновъдите. Проф. Бъчварова припомни, че след 2009 година около 150 фирми са заграбили 1 млн.декара земя, без да имат каквато и да е връзка с животновъдството. „В предишния парламент ние променихме закона така, че с предимство да се предоставят ливади и пасища на животновъдите. Администрацията обаче саботира закона, като не беше променен правилникът за неговото прилагане. Това го направи недействащ. Надявам се вторият опит да бъде успешен”, заяви проф. Бъчварова.