Преглеждат първокласници за наднормено тегло
Преглеждат първокласници за наднормено тегло / Dariknews.bg

През периода март - май 2013 г. Регионална здравна инспекция Добрич се включва в провеждането на второ национално представително епидемиологично проучване, като в него се изследват деца от първи клас в същите училища, участвали в първото проучване, съобщават оттам. Правят се антропометрични измервания на децата и анкетно проучване за семейната и училищната среда.
През 2008 г. в България беше проведено първото национално представително епидемиологично проучване на антропометричния статус /ръст, тегло, обиколка на талия и ханш/ и хранителния прием на представителна за страната извадка, включваща 3 200 деца - ученици в първи клас от 184 училища в страната.
Получените данни ще осигурят надеждна информация за антропометричния статус и тенденциите в храненето при 7-8 годишните ученици и ще бъдат база при формирането на национална и европейска хранителна политика, добавят от РЗИ.

Кампанията за борба със затлъстяването е основана през април 2009 г. от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване. 19 май се отбелязва като Европейски ден за борба за затлъстяването.

По данни на СЗО между 30 и 80 на сто от хората над 18 години в повечето европейски държави са с наднормено тегло. А наднорменото тегло и затлъстяването водят до над милион смъртни случаи всяка година. Световната здравна организация (СЗО) прогнозира, че до 2015 г. населението с наднормено тегло ще надмине два милиарда възрастни и че повече от 700 милиона от тях ще са със затлъстяване.

В България през 2011 г. 2 милиона от възрастното население е със свръх тегло, а един милион със затлъстяване, 200 хиляди от децата също са със свръх тегло, а 67 хиляди от тях са със затлъстяване.

Затлъстяването е причина за развитието на редица заболявания: сърдечно-съдови (атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт), захарен диабет тип 2, злокачествени новообразувания, ставни и дихателни заболявания и др.

Оценката на телесното тегло се прави най-често посредством индекса на телесна маса, който представлява съотношението на телесното тегло, изразено в килограми спрямо ръста, изразен в метри и повдигнат на квадрат.
Класификацията на теглото и свързания с него здравен риск според Световната здравна организация са:
Поднормено тегло - до 18,5 - Повишен риск
Нормално тегло - 18,5 - 24 - Нисък
Наднормено тегло - 25,0 - 29,9 - Повишен
Затлъстяване I степен - 30,0 - 34,9 - Умерено повишен
Затлъстяване II степен - 35,5 - 39,9 - Висок
Затлъстяване III степен - 40,0 - Много висок