Показват библиотечни документи за Иван Вазов
Показват библиотечни документи за Иван Вазов / netinfo

На 9 юли 2010 година се навършват 160 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. По повод годишнината Регионална библиотека «Дора Габе» експонира изложба на библиотечни документи под наслов „Де е България?".

От богатия фонд на библиотеката са представени книги за живота и творческото дълголетие на писателя, неговите произведения, спомени на майката на Иван Вазов Съба Вазова, която оказва изключително влияние върху формирането му като личност, както и критика за творчеството му.

Посетителите могат да видят различни произведения на автора - емблеманичния роман „Под игото", повестите „Немили-недраги", "Чичовци", сборници с разкази и стихотворения, познати и любими на няколко поколения българи. Представено е издание от 1917 г. със стихове на Вазов и сборник за житейската съдба, обществена дейност и творчество на Вазов - юбилейно издание от 1920 г., по повод 70-годишнината от неговото рождение. Към него е направена следната любопитна забележка: „Юбилеят на поета се празнува с отсрочка - не през юни (стар стил) - рожденият месец, а през октомври т. г., за да се чака отварянето на училищата, та да вземе участие в тържеството цялата учаща се младеж" . 

Изложбата е експонирана в Централното фоайе на библиотеката и ще остане до края на месец юли.