Почна дело за грабеж над съдийка
Почна дело за грабеж над съдийка / netinfo

Районен съд - Добрич даде ход на наказателното дело срещу 24-годишния Румен А. за грабеж над съдия от Добричкия окръжен съд. Той отговаря за това, че на 25.02.2009 г. е отнел чужди движими вещи - дамска чанта с мобилен телефон, златни обеци, козметика, лекарства, 950 лева и други вещи на стойност близо 1 600 лева. Предвиденото за това престъпление наказание е от 3 до 10 години „лишаване от свобода". Румен А. живее в Добрич, той е необразован, не работи и е осъждан.

По искане на процесуалния представител на пострадалата тя бе конституирана като граждански ищец и частен обвинител. Съдът допусна за съвместно разглеждане по делото граждански иск за 5 000 лева обезщетение за претърпените от потърпевшата болка и страдания, и 1 549 лева за причинените й имуществени вреди.

В качеството на свидетел окръжният съдия разказа пред Районен съд -Добрич, как на 25.02.2009 година вечерта се прибирала по улица в централната част на града и била нападната пред входната врата на блока, в който живее. Непознатият започнал да дърпа чантата от ръката й, после я съборил на земята и започнал да я рита. В хода на разследването полицаите са проследили сигнала от мобилния телефон и са го иззели. Останалите вещи и пари не са възстановени след грабежа.

Обвиняемият  заяви пред съда, че се признава за виновен, но не е извършил посоченото в обвинителния акт и за първи път вижда потърпевшия съдия. Предвид  тези твърдения адвокатът му поиска да се установи с психиатрична експертиза, дали подзащитният му разбира в какво е обвинен, в състояние ли е да участва в наказателния процес и каква е степента на интелектуалното му развитие.

Добричкият районен съд постанови за следващото заседание на 21.12.2009 година да бъде принудително доведен братът на подсъдимия Георги  А., който днес не се яви на делото.