/ Дарик Добрич
Временната забрана за спиране на водоподаването и ползването на водата за питейно-битови цели в квартал „Пастир” в Генерал Тошево ще бъде отменена, когато от ВиК-Добрич предоставят резултати от анализи на проби питейна вода, които по недвусмислен начин доказват, че водата на крана при потребителя отговаря на националното и европейско законодателство в тази област и от здравна гледна точка е безопасна за населението. Това заяви в студиото на Дарик директорът на РЗИ-Добрич д-р Светла Ангелова.

От Областна управа търсят решение на кризата с водоподаването в кв. „Пастир“

Тя припомни, че от инспекцията са издали заповед за временно спиране на водоподаването в квартала, заради замърсяване на водопроводната мрежа с препарати за растителна защита на 25 април тази година.

Районната прокуратура в Генерал Тошево проверява случая със замърсената вода в квартал "Пастир"

Съгласно информацията, предоставена от разследващите органи на МВР, водопреносната мрежа на кв. ”Пастир” е замърсена с четири продукта за растителна защита, различни по вид, състав и опасни свойства.

Пускат водата в квартал "Пастир", ако резултатите от последните проби са в нормата

„Продуктите са многокомпонентни и съдържат вещества, които са класифицирани като опасни за човешкото здраве и околната среда. Опасностите са свързани с локални ефекти върху кожата и очите и сенсибилизиращи ефекти,  налице е повишен риск от остра и системна токсичност при поглъщане, а при бременни жени има риск от увреждане на плода”, каза д-р Ангелова.

Пестициди във водата оставиха на сухо квартал "Пастир" в Генерал Тошево

По думите й, към днешна дата само едно от активните вещества, открити във водопреносната система на квартал „Пастир” е под допустимата норма, която е 0,1 микрограм на литър и е посочена в Наредба 9 за качеството на водата за питейно-битови цели.

„Надяваме се възможно най-скоро от ВиК да предоставят резултати, които да докажат безопасността на питейната вода за населението”, подчерта директорът на РЗИ.