Обмислят ремонт на две детски ясли с ЕСКО договор
Обмислят ремонт на две детски ясли с ЕСКО договор / netinfo

Да бъдат ремонтирани Детска ясла № 1 „Здраве” и Детска ясла № 3 „Слънчево детство” чрез сключване на ЕСКО договор, ще предложи кметът Детелина Николова на Общинския съвет.

Състоянието на сградите на двете ясли по отношение на техните енергийни параметри и общите им експлоатационни характеристики е абсолютно незадоволително, се казва в докладната записка на кмета до съветниците.

Детска ясла № 1 е построена през 1961 г., а Детска ясла № 3 - през 1964 г. Там не са правени цялостни основни ремонти. Отоплителните и ВиК-инсталации са амортизирани, в лошо състояние е дограмата, има и други дефектирали съоръжения. „Преразходът на енергия е неизбежен, понеже той покрива загубите от амортизираните елементи на сградите и от съществуващите енергоемки съоръжения. Необходима е енергийна модернизация”, се посочва в докладната.

По предварителна оценка реализирането на проект за подобряване енергийната ефективност на сградите ще струва около 725 600 лв. - 314 200 лв. за Детска ясла № 1 и 411 400 лв. за Детска ясла № 3. Известно е, че Община град Добрич не може да осигури средствата в този размер през настоящата година, поради което задачата може да се реши, чрез използването на познатата и практикувана вече от общината форма за стопанска дейност, а именно Договор с гарантиран резултат, популярен още като ЕСКО договор, смята кметът.

При този вид договори изпълнителят на енергоефективните дейности поема задължението да осигури финансирането на проекта. Двете страни се договарят за периода на възстановяване на направените разходи. В изплащането на инвестицията участва стойността на реализираната икономия на енергия. Общината плаща разсрочено в зависимост от енергийния резултат и качеството на извършената работа.

В този случай се предлага инвестицията по договора да се разплати за 7 години.