Новият началник на РИО: Надявам се да защитим миналогодишния план-прием, въпреки че децата намаляват
Новият началник на РИО: Надявам се да защитим миналогодишния план-прием, въпреки че децата намаляват / Дарик Добрич

12,6% от учениците в Добричка област са отсъствали днес от училище заради остри респираторни заболявания. Най-много са отсъствалите в община Каварна – 19,6% и в община Ген.Тошево – 18,2%. В Добрич извън класните стаи в днешния ден са останали 10,9% от учениците.  В останалите общини процентът се движи между  10 и 11 и все още не дава основание за обяваване на грипна ваканция. Данните съобщи пред Дарик новият началник на РИО - Добрич Любомир Тодоров.

Той информира още, че в момента усилията на екипа са насочени към подготовката на държавния  план – прием за учебната 2015 – 2016 г., с който ще бъде регламентиран броят на паралелките и учениците след 7 и 8 клас във всички общински и държавни училища в областта. Предложенията на училищата са вече факт, те са съгласувани с общинските администрации във всяка община  и са представени в инспектората, съобщи Тодоров. Процедурата изисква  до края на месеца те да бъдат внесени за разглеждане и съгласуване пред Областния съвет по заетостта, след това по график ще се представят за одобрение и в образователното министерство.

„Тенденцията от последните години е към чувствително намаляване броя на децата, завършващи 7-ми и 8-ми клас, особено в някои от общините, което води и до намаляване на паралелките с утвърден държавен план - прием” – коментира Тодоров. Той се надява тази година да бъде защитен поне миналогодишния прием, въпреки че учениците са с около 120 по-малко от предходната година.

Освен демографският срив и намаляващият брой на децата в училищата, Тодоров посочи сред основните проблеми в образованието и липсата на кадри за определени учебни предмети и дори цели културно-образователни области. В Добричка област се търсят най-вече преподаватели по чужди езици и информатика. „Една голяма част от учителите навлизат в предпенсионна възраст, а нови попълнения няма. Липсата на кандидати е факт и за училища дори в областния град. Причините за това са комплексни, а ниското заплащане е само една от тях” – коментира новият началник на инспектората.

Той подчерта, че в бъдещата си работа ще разчита изцяло на екипа с който работи в момента и няма да предприема кадрови промени в състава.

„Наясно съм с това какви са задълженията и отговорностите на началника на РИО, също така съм наясно, че този пост е проветрив и временен и тепърва ще решавам дали да се явявам на конкурс за постоянно място” – коментира още Тодоров. В момента той съвместява началническото място с досегашната си длъжност в инспектората - началник отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност”.

Любомир Тодоров е роден през 1965 г., завършил е „Биология и химия” в ШУ „Св.Константин Преславски”, семен, с две деца. В образователната система е от 25 години.  Преминал е през всички нива в системата – работил е като учител, помощник директор и  директор на училище, а от осем години е експерт в РИО – Добрич.