/ ThinkStock/Getty Images
Нарушителите на издавали касови бележки на клиентите си
175 търговски обекта по Северното Черноморие са били проверени от инспекторите на НАП-Варна през първата седмица на юли, информират от агенцията. В тринадесет от проверените обекти е установена разлика в касовата наличност, за което на търговците са съставени актове за административно нарушение.

В други три обекта, проверени по метода на „таен клиент“, на данъчните не са издадени касови бележки за закупените стоки и услуги. За това нарушение магазин за промишлени стоки в Каварна, крайморски ресторант в с.Тюленово и китайски ресторант във Варна ще бъдат запечатани за срок до 30 дни, информират от НАП-Варна. Под постоянно физическо наблюдение са поставени 10 високооборотни ресторанта и дискотеки в курорта Златни пясъци и Варна, за да се установи отчитат ли реално оборотите си.

МВР и НАП събират сигнали за нередности в курортите

От приходната агенция напомнят, че за обектите, в които се установят нарушения, свързани с неспазване реда и начина за издаване на съответен документи за продажба, няма въведен в експлоатация или регистрация в НАП фискално устройство или интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност, както и в случаите на нарушения при ежедневното отчитане на оборотите от продажби, ще бъде прилагана и принудителната административна мярка - запечатване на обект за срок до един месец, независимо от предвидените глоби  или имуществени санкции.
 
Проверки за неиздаване на касови бележки данъчните инспектори извършват и по сигнали на граждани, на които е отказано да им бъдат издадени такива при закупените от тях стоки и услуги.

В началото на туристическия сезон екипи на Главна дирекция „Фискален контрол“ започнаха масирани проверки на обекти по Северното Черноморие. Предмет на контрол са  отчитането на действителните приходи чрез издаване на фискален бон от въведените фискални устройства.

Нарушенията се установяват от фискалните агенти  чрез извършване на контролни покупки, съпоставка на касовата наличност с отчетените обороти, проследяване на  плащанията и отразяването им в касовата книга на обекта.

НАП засилва контрола по Северното Черноморие

Установените при проверките обороти от продажби се съпоставят с данните, получени в НАП чрез дистанционната връзка на фискалните устройства.

При наличие на сериозни отклонения ще се възлагат и ревизионни производства. Те ще бъдат насочени не само към дружествата, но и към техните собственици, които ще бъдат проверявани и за съответствие между доходи и имущество, припомнят още от НАП.