Над 1000 татари се събраха на събор в Добрич
Над 1000 татари се събраха на събор в Добрич / netinfo

Над 1000 татари се събраха в Добрич на традиционния татарски събор „Тепреш".
Общотатарският събор е проведен за първи път в добричкото село Оногур през 1991 г. и оттогава насам се организира всяка година през месец май.

На събора в Добрич присъстват  татари от областите Русе, Силистра, Шумен и Варна, както и гости от Румъния, където също живеят представители на татарския етнос.

На сцената на летния театър в Добрич  се представят танцови групи и певчески състави. Програмата предвижда и провеждането на конкурс „Мис Татарка 2009".  Участничките в него трябва да са облечени в  татарска носия и да представят кратка песен или стих на татарски език.  На събора е подредена кулинарна изложба с  ястия от татарската кухня като шуберек, кобете, джвевай джантък, табак борек, кашък борек. 

Организатори на празничното събитие са Културно-просветен център "Наврез"  и Културно-просветното сдружение на кримските татари в България „Асабай". Гост на събора  е вицепремиерът и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографски въпроси към Министерския съвет Емел Етем.

Силата на духа, трудолюбието, взаимопомощта и гостоприемството са облика на татарите, запазил се и до днес, каза Емел Етем в приветствието си. По думите й  съветът за сътрудничество подкрепя инициативите на етническите  общности да поддържат и да развиват  самобитната си  култура и изкуство в дух на  взаимно уважение и толерантност.  

Самата Емел Етем има татарски произход по бащина линия. Пред журналисти тя обясни, че прадядото на баща й е дошъл от Крим.