Милиарди евро неусвоени за енергийна ефективност в Европа
Милиарди евро неусвоени за енергийна ефективност в Европа / Дарик Добрич

В момента в Европа има отпуснати 8 милиарда евро за енергийна ефективност в жилищния сектор, от които само 3% се използват, а нито цент не е усвоен от новите страни членки на ЕС - това заяви в Добрич изпълнителният директор на европейската енергийна мрежа „Енержи Сите" Жерар Манян. Една от причините за ниската усвояемост на тези средства е, че в България и страните от Източна Европа липсват асоциации и сдружения на собствениците на жилищни сгради, които да се грижат за целите сгради, а не за отделните апартаменти, обясни Манян.

Той посети Добрич заедно с изпълнителния директор на българската общинска мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия" и Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект" арх.Здравко Генчев и даде висока оценка на общината в политиката й за утвърждаване на енергийната ефективност като важен компонент за устойчиво развитие. „В Добрич има много напреднали проекти, които могат да се използват за пример от други европейски градове" - заяви Жерар Манян, визирайки обновените сгради на общинската администрация, две детски ясли и един жилищен блок.

„В България цените на електроенергията са на европейско равнище, но заплатите са на българско равнище и проблемите за крайните потребители са много големи, така че въпросът за енергийната ефективност е с технически, икономически и социални измерения" - каза още Жерар Манян.