Майките от Свети Мина пак недоволни от общината
Майките от Свети Мина пак недоволни от общината / netinfo

 

Община  Добрич създава изолатор за деца с увреждания" - алармира в редакцията на Дарик Красимира Обретенова - председател на сдружение „Свети Мина". Поводът за сигнала е преместването на Дневния център за рехабилитация на деца с увреждания в сградата на бившата детска градина № 30. Досега Центърът се помещаваше в детска ясла №4. Специалното звено  беше разкрито  през 1999-2000 г с проект на Британското посолство.

„Съсредоточаването на едно място  на над 50 деца от 5 до 18 години  с различни увреждания, които по принцип са в обществена изолация, противоречи на всички български и международни интеграционни норми" - смятат майките от сдружение „Свети Мина". Според тях преместването е тенденциозно и е пореден акт на разчистване на сметки на кмета Детелина Николова с майки от сдружението, заради многото им протести срещу социалната политика на общинската администрация.

За децата с церебрална пареза не е  предвидена интензивна рехабилитация , а само по два три - пъти седмично и не са осигурени  изключително нужните медицински средства за позициониране, твърдят още от „Свети Мина". Те се заканиха, че ще информират за проблема министър-председателя Бойко Борисов, Посолството на Великобритания у нас, Български Хелзингски комитет и Гинка Чавдарова - изпълнителен директор на НСОБ и член на Националния съвет за закрила на детето. 

„Пребазирането се извършва заради по - хубавата и модерна база" - обясни пред Дарик Иванка Шопова - началник отдел „Здравеопазване и социална политика" в община Добрич. 50 хиляди лева от капиталовите разходи на общината са изразходвани само за подмяна на дограмата на сградата, обясни Шопова. Тя подчерта, че всяко заведение за социални услуги се открива със заповед на Агенцията за социално подпомагане и съгласно наредбите, в тях се извършва само поддържаща, а не лечебна рехабилитация, за каквато настояват майките.

„На специално проведена родителска среща по пребазирането на Центъра, нямаше оплаквания и претенции от страна на родители на деца с увреждания" - каза още Шопова и заяви, че сигналът, подаден от „Свети Мина" е тенденциозен.