Гурбетчии търсят правата си в съда при пенсиониране
Гурбетчии търсят правата си в съда при пенсиониране / netinfo

Увеличава се броят на делата, свързани с пенсионирането на хора, работили за известен период в страни от ЕС, съобщи за Дарик новият председател на Административен съд - Добрич Красимира Иванова.  Обикновено до съд се стига при уточняване периода на трудовия стаж в чужбина, който трябва да бъде зачетен при определяне на пенсията и понякога се налага изискване на справки от другите осигурителни институти или експертизи, обясни Иванова.

В повечето случаи тези дела завършват в полза на гражданите, като се установява стажът в чужбина, така че хората да получат съответна на изработеното пенсия, коментира съдия Иванова. Тя отбеляза, че при тези дела е нужно познаването на европейското право и добричките съдии прилагат на практика знанията, получени по проекта "Административните съдии - компетентни в прилагане на Европейското право", който беше реализиран в добричкия съд. „Би трябвало всички да учат и да се развиват в тази посока, защото елементи от европейското право има не само при осигурителното право, но и при прилагане на закона за автомобилните превози и при данъчното право", отбеляза новият ръководител на Административния съд.

Запазва се тенденцията на увеличение на броя на образуваните административни дела, съобщи още Иванова. През 2012 са постъпили общо 870, а тази година към края на ноември вече има близо 900 дела. Ръстът се дължи основно на увеличаване на броя на делата по Закона за устройство на територията. Разгледаните дела към момента са 1037, при 1003 за цялата минала година.

В добричкия административен съд работят 8 съдии. С ръста на делата нараства и тяхната натовареност. През миналата година те са имали за разглеждане по 12 дела на месец, а сега над 14. Въпреки това делата приключват в предвидения по закон едномесечен срок, отбеляза Красимира Иванова.

Красимира Иванова спечели конкурса за председател на Административен съд - Добрич в края на ноември. Тя поема ръководството на съда, след като досегашният председател Светлана Борисова беше назначена за съдия във Върховния административен съд.

Красимира Иванова е родена на 02.08.1961 г. в Добрич. Завършила е Езикова гимназия с първи немски и втори английски език, а след това СУ „Св. Климент Охридски” със специалност „Право”. Близо 25 години работи в съдебната система. Кариерата си започва като следовател, за кратко е работила като юрисконсулт, след това 5 години като прокурор и около 10 години като адвокат. От 2007 г. е съдия в Административен съд - Добрич, като от 2012-а е и негов зам.-председател. Омъжена е, с две деца.