Фотоизложба Изгубеният град показва отминал и различен Добрич
Фотоизложба Изгубеният град показва отминал и различен Добрич / Ерджан Бекир
Фотоизложба "Изгубеният град" показва отминал и различен Добрич
83091
Фотоизложба "Изгубеният град" показва отминал и различен Добрич
  • Фотоизложба "Изгубеният град" показва отминал и различен Добрич

Фотоизложба „Изгубеният град” ще бъде открита от 17.30 часа в Художествената галерия в Добрич. Експозицията е авторски проект на Анна-Александра Богдева и Ерджан Бекир, който показва архитектурната красота, насочва вниманието към паметта и спомена, вълнува с контраста между разрухата и младостта, разпада и раждането на нови символи.

Фотографиите са заснети в Обувния завод в Добрич, ТПК „Мир“, Медицинския колеж, изоставеното училище-сиропиталище в село Безводица.

„Изгубеният град е този, който често подминаваме без дори да забележим сенките и забравените предназначения, отминалите смисли и спомени, които вибрират като шепот от машини, произвеждали някога бъдещето. Градското пространството е прорязано от забравени промишлени и обществени сгради, които живеят свой, паралелен живот в друго време и измерение”, споделят авторите.

Фотоизложба "Изгубеният град" показва отминал и различен Добрич
netinfo

Двамата са направили над 620 кадри, като 36 от най-въздействащите са включени в изложбата. Една от любимите им фотографии е правена в бившия обувен завод и е наречена „Прераждане”. На всички снимки като модел присъства Алекс с идеята да се открои контрастът между разрухата и живота.

В изоставените сгради има огромни, невероятни пространства, където времето е спряло и запазило следите от някогашния живот, разказаха двамата пред Дарик.  Те обмислят продължение на съвместната си работа, като насочат вниманието си към други емблематични за Добрич изоставени сгради - двете кина, старата гара, обезлюдени промишлени обекти.

Разговора с авторите на проекта можете да чуете в прикачения файл.