Фирмите в Добричко са по-стабилни, намаляват нарушенията на трудовото законодателство
Фирмите в Добричко са по-стабилни, намаляват нарушенията на трудовото законодателство / Дарик Добрич
Фирмите в Добричко са по-стабилни, намаляват нарушенията на трудовото законодателство
70552
Фирмите в Добричко са по-стабилни, намаляват нарушенията на трудовото законодателство
  • Фирмите в Добричко са по-стабилни, намаляват нарушенията на трудовото законодателство

Тенденция за намаляване на нарушенията на трудовото законодателство и злополуките отчитат от "Инспекция по труда" - Добрич, съобщи в ефира на Дарик директорът Младен Мартинов. През изтеклата 2013 г. са направени 1 382 проверки в 1 000 предприятия, в които работят 26 000 души. Посетени са най-много фирми в сферата на търговията, растениевъдството, животновъдството, хотели и ресторанти, цехове за производство на храни.
5 400 нарушения са засекли инспекторите в Добричко. 2 300 от тях на безопасността на труда, а 3 150 - неплатени заплати, удължено работно време и извънреден труд. Дадени са 5 253 предписания, повечето от които са изпълнени преди повторната проверка, в 241 случая се е наложило написване на акт за административно нарушение. Издадени са и 173 наказателни постановления за 286 400 лева. Събираемостта се извършва и чрез съдебни изпълнители.

358 жалби и сигнали са приели в дирекцията през 2013 г., 99% - за забавени възнаграждения. С помощта на инспекторите работодатели са изплатили на служителите си 480 000 лева. 441 000 лева са в процес на изплащане. Има 22 предприятия в областта, които са в неплатежоспособност и бавят заплати от 2-3 години, но това не засяга голям брой служители, каза Мартинов. Статистиката сочи, че за 2011 г. неизплатените заплати са били 1 200 000 лева.
78 са сключените колективни трудови договори в Добричко през 2013-а. Само 95 души са засечени без трудов договор - те са по-малко от предходната година. Много по-малко разрешения за работа на непълнолетни се издават, става ясно още от данните - преди 7 години са били 1 000, а сега са под 200, предимно през активния сезон.

Може да се направят изводи, че икономиката в региона се стабилизира, коментира Мартинов. Не може да се говори за значителен ръст в броя на предприятията, но те не намаляват. Създават се нови дейности и фирми в сферата на селското стопанство, туристизма. В строителството нещата са по-регламентирани, с повече сключени трудови договори, проблем остава грижата за здравето и лошото обучение. През годината е постъпило само едно уведомяване за масови съкращения, но във фирма с неголям персонал, каза директорът.

Трудовите злополуки в областта са били общо 102. От тях 2 са с летален изход, два пъти по-малко от предишните две години. Главни причини за възникналите проблеми са липсата на инструктажи и средства за безопасност, липса на правоспособност за работа с машини или специализирани автомобили, подхлъзване, падане от височина.