Децата от дуалните паралелки с профил готварство
Децата от дуалните паралелки с профил готварство / ПГ по туризъм
Две години дуално обучение в Професионалната гимназия по туризъм в Добрич
97207
Две години дуално обучение в Професионалната гимназия по туризъм в Добрич
  • Две години дуално обучение в Професионалната гимназия по туризъм в Добрич

Професионалната гимназия по туризъм „Пейо Яворов“ в Добрич тази година навърши половин век. Понастоящем има 460 ученици. От две години училището работи по дуална програма на проекта „Домино“, подкрепен със средства от Конфедерация Швейцария. В момента два класа – в IX и X, с по 26 ученици се обучават за готвачи. От идната учебна година ще има още една паралелка - в VIII клас, профил кетъринг.
 
Ученето чрез работа, според директора инж. Нели Апостолова, качествено променя нивото на образование и подготовката на децата. „Радваме се, че имаме стабилен партньор в лицето на местния курортен комплекс Албена, който осигурява стажовете на децата“, казва тя.

До Х клас се учат общообразователни предмети като в другите средни училища, но заедно с тях и теория, свързана с готварството и др. специалности. В Х клас започва и практическата работа в учебната кухня с истински продукти, както и часове със специфична теория.

Учебната кухня
Дарик Добрич

Учебната кухня
Дарик Добрич

 
Големият плюс на дуалното обучение е работата в реална работна среда. Децата в тези паралелки се избират и класират според успеха, при проявено желание. Всеки месец те получават стипендия 50 лева, но това не е единствения стимул да изберат тези класове, споделят самите ученици. Големите вече стажуват в курорта Албена, като готвят редом до своите ментори. Вече са преминали практика по Великден, когато са били в студената кухня, както и в „шоукукинг“ пред клиентите, приготвяйки палачинки, бургери и пържоли.
 
Според преподавателите им по практика и техни класни ръководители - Марияна Шестакова и Павлета Митева, повечето ученици в дуалните паралелки твърдо възнамеряват да станат готвачи или управители на ресторанти, като планират и да продължат обучението си във висши училища. Някои споделят, че искат да заминат за чужбина, други – да бъдат по Черноморието, а трети – ще търсят спокойни места за работа – например в планината.
 
В момента децата участват в състезание „Аз готвя най-добре“, за което вече са изпратили заснети видео клипове с приготвянето на здравословни рецепти. Елеонора Ангелова от Х клас, която е звездата на училището, заема трето място т.г. в Националното състезание „Най-добър млад готвач“, което е олимпиадата на професионалните гимназии и паралелки по туризъм – общо 45 в страната. Показала е изключителни умения и бързина. Тя е заместник-класен ръководител, отличник на класа, организатор на всякакви купони и дейности.

Елеонора Ангелова в кухнята
ПГ по туризъм

 
Чуйте в репортажа всичко за обучението в дуалната програма на ПГ по туризъм в Добрич.