Излезе романът "770"
Излезе романът "770" / netinfo
Добруджанец от Констанца е първият автор на балчишкото издателство „Нордиан“, специализирано в представяне на преводна и съвременна българска литература. Точно по Коледа излезе "770-та", роман на писателя от Констанца Богдан Боеру - активен хард рок, хеви метъл и блек метъл музикант и вокалист с над 100 концерта в страната и чужбина, бил е и част от подгряваща група на Хелоуин в Германия.

Преводът от румънски е на Христо Боев.

В 770 Богдан Боеру пресътворява последните години от живота на Овидий в съвременен исторически роман. Книгата предлага възможни отговори за енигмата, обграждаща смъртта на безсмъртния поет, заточен в Томис, днешна Констанца, Румъния. В периода на неговото заточение, Томис е в рамките на Римската империя и сплетните и заговорите, които са част от културата на тази империя засягат и римския поет. Авторът пресъздава живо последните години от живота на Овидий, с почит към поета, но и с чувство за хумор и опит за проникване през епохите. Не само животът в Томис е представен интригуващо, а и много други древни градове в империята са приближени до читателя със своите миризми, звуци, хора, нрави и отношения.



Богдан Боеру е роден на 15 юни 1975 г. в Констанца, Румъния. Между 2002 г. и 2015 г. пише поезия и новели, като през 2005 г. излиза романът му „Ноктурна“, публикуван в Букурещ. През 2017 г. излиза вторият му роман, 770, издаден от „Екс Понто“, Констанца, който излиза за първи път на български с настоящия превод.

През 2018 г. авторът на 770 споделя, че се завръща изцяло към литературата, а музиката, като турнета и записи на албуми, ще бъде по-скоро част от миналото му.

Книгата се издава с подкрепата на сдружението „Фарул оспиталиер“ (Констанца) и скоро може да бъде открита в големите книжарници в страната.