/ Фейсбук
„Ако до всяко добро същество застане поне още едно, ще настане такъв живот, че само си викам Дано!“, се пееше в една песен. Според вече станалото емблематично в Добрич сдружение „ДоброЖънци“ това се доказва недвусмислено, но винаги има нужда от още. Името на сдружението се споменава при описването на повечето сполучливи и цветни инициативи в града и района, при споделянето за благодарности за оказана помощ при различни каузи.
 
Представителите на „ДоброЖънци“ скоро ще отбележат две години от обединяването си. От ефира на Дарик едни от създателите – Богдан Богдев и Момчил Радичков, призоваха повече добруджанци да станат доброжънци.

„Ако сме 100 души вместо 10, и всеки дари безвъзмездно от времето и труда си само веднъж месечно, ще се свърши в пъти повече работа“, казват те и добавят: "Това, което правим не е за града или другите, а за нас самите, за всеки от нас".
 
За краткия си общ път, „ДоброЖънци“ имат много с какво да се похвалят. Наскоро са правили презентация на делата си за форума „Здравей, здраве!“ и са си дали сметка колко полезни могат да са дарените няколко часа свободно време и малко физически усилия.

Сред най-големите резултати са първата еко-къща в Добрич – за птиците в зоопарка; наскоро пак там е изграден и нов навес за магаренцата. Активна помощ от сдружението осигуряват за оперната прима Константина Петкова при организацията на нейните събития в Пчеларово – от сковаване на пейки до разгласа; участват в облагородяването на кварталите по проекта „Мястото“ на „Бъди активен“ и мн. други.
 
Доброжънци са фиксирали всеки вторник като ден за доброволстване. Обикновено това става след работно време – 16-17.00 ч., но всеки, който желае, може да предложи и друго удобно за него време. Работа има много, казва Богдев, макар че личното му желание е хората да поддържат чистота и ред, за да няма толкова много неща за оправяне.
 
Най-амбициозната цел на сдружението е да се създаде еко-селище в Добрич, което да се построи изцяло природосъобразно, от естествени материали. Търсят се имоти в периферията на града, които да бъдат предоставени за идеята.

Много от членовете на групата вече са се запознали с такива технологии, почерпили са опит съграждането на кирпичената къща в зоопарка, участвали са на срещи и семинари по темата. „Някои от нас са готови да заживеят в такива еко-селище“, смята Богдан Богдев.
 
Обявява се активна кампания за присъединяване на още доброволци. Всеки, който желае да участва в делата на „ДоброЖънци“ може да се свърже с тях на страницата им във Фейсбук.