Децата от ЦДГПърви юни показват рисунки в градския парк
Децата от ЦДГПърви юни показват рисунки в градския парк / Дарик Добрич

ЦДГ"Първи юни" №17 експонира изложба, посветена на 26 септември - Европейски ден на езиците и началото на втората година по европейския проект "Когато креативността срещне фантазията на децата". Експозицията може да се види от днес на дървения град в парка.

Проектът  се осъществява по програма "Учене през целия живот" и подпрограма "Коменски". По него си партнират  осем детски градини от  Европа - Гърция, Португалия, Италия, Полша, Турция, Естония, Северна Ирландия и Англия. На изложбата са представени рисунки и творчески виждания на децата от изминалата учебна година.

Проектът се реализира в детската градина от есента на 2009 година. Целта му е подпомагане цялостното развитие на децата и тяхната постепенна социализация, за да бъдат готови да посрещнат предизвикателствата на новото време, развитие на креативността им. Предстоят нови и интересни дейности за деца и педагози - реализирането на пиеси, музикални приказки и игри, куклено шоу. Малчуганите ще изработват кукли,  използвайки своето въображение, ще създават продукти от различни материали, ще разменят и разучат традиционни танци, песни, приказки и обичаи с децата от другите държави. В проекта са включени и празници от календара на Европа - Ден на животните, Ден на водата, Ден на Европа - създаване на приказка със заглавие „Пътуване из Европа", нестандартни дейности свързани с празниците Коледа и Великден.

В началото на месец октомври ще се проведе и първата работна среща в Португалия. На нея ще присъстват директорката на детската градина госпожа Валентина Русева, Нора Иванова и Петя Генова - учители в ЦДГ"Първи юни".