Чакат гости от Украйна, Молдова и Румъния на събора Богородица
Чакат гости от Украйна, Молдова и Румъния на събора Богородица / Дарик Добрич

Добруджанският фолклорен събор „Богородица" ще се проведе на 27 и 28 август, съобщава на сайта си Община Генерал Тошево. За пореден път фестивалът ще събере на една сцена групи и индивидуални изпълнители от Североизточна България, които ще представят песни, танци и народни обичаи, характерни за Добруджанската фолклорна област.

Над 65 са записаните за участие самодейни и читалищни състави в XVIII издание на проявата. Акцент в събора ще бъдат концертите, които ще изнесат гостуващите международни състави от Украйна, Молдова и Румъния. Специален гост през първата вечер ще бъде Илия Луков.

В рамките на двата празнични дни общинска администрация Генерал Тошево ще посрещне гостуващи делегации от Район Болград, Украйна и от Район Тараклия, Молдова. Техните представители ще направят посещения в няколко села, където ще изнесат танцово-музикални програми.

Началото на Добруджански фолклорен събор „Богородица" ще бъде дадено в 10.00 ч. на 27 август (събота) в Лятното кино на града. Организатори са Община Генерал Тошево и Читалище „Светлина". Съборът няма конкурсен характер. На участниците се връчват грамоти и сувенири. През годините събитието се утвърди като най-мащабното фолклорно мероприятие в общината и бе включено в Националния културен календар.