Безработицата в региона стигна 13%
Безработицата в региона стигна 13% / Дарик Добрич

Безработицата в Добричка област нараства, съобщават от Бюрото по труда. Равнището на безработицата през декември за региона е 12.8%, а  в Добрич 9.2%. Регистрираните в областта безработни са 10 254, с 634 повече от предходния месец. Спрямо същия период на миналата година те са с около 240 по-малко.

Средногодишното равнище на безработицата в областта е 11.7%. За 12-месечния период в бюрата по труда са били обявени общо 7 647 работни места, от които 5 711 на първичния трудов пазар и 1 936 по програми и насърчителни мерки за заетост. На работа през 2011-та са  постъпили 7 280 души, като 86% от тях са устроени със съдействието на Бюрата по труда.

Към днешна дата в бюрата по труда са обявени 8 свободни работни места за лекари, едно за рехабилитатор, едно учителско място и 9 за възпитатели. Търсят се още продавач-агроном и ветеринарен лекар.

За специалисти със средно образование са обявени свободни позиции за технолози в шевното производство, специалист годишни технически прегледи на автомобили, технолог кожено и кожарско облекло, 5 монтажници на мебели и технолог- конструктор в мебелното производство. Обявени са свободни работни места и за 25 шивачи, 6 шивачи в обувното производство, 5 шивачи на дамаски, 5 места за продавач – консултанти на мебели, 6 за водопроводчици, 3 за шофьори и др.

В Балчик, във връзка с разкриване на магазин от голяма търговска верига, се търсят кандидати за управител, стоковед и оператор, а през февруари ще започне набирането на продавачи и касиери.