Бесарабски българи канят президента на храмов празник
Бесарабски българи канят президента на храмов празник / netinfo

Българската общност в района  на град Измаил, Украйна кани президента Георги Първанов да присъства на честването на 10-годишнината от възстановяването на църквата “Света Троица”. Храмът се намира в село Лощиновка, където живеят над 2000 бесарабски българи.

“Звънът на камбаните е с нас и в делник, и в празник, и в мъка, и в радост, а храмът се превърна в твърдина за съхраняване на българските ни корени” – се казва в писмото-покана. В него се посочва още, че възстановяването на храма е станало със съпричастието на две български правителства и на фирма “Екострой”-Добрич, с тогавашен директор Михаил Стоев.

Офицалното тържеството в Лощиновка ще е на 28 май, когато е празникът на църквата. Поканении да присъстват на годишнината са още премиера Сергей Станишев, вицепремиера Ивайло Калфин и министъра на културата Стефан Данаилов.

Поканата е предадена чрез зам.-областния  управител на Добричка област Михаил Стоев, който беше в Измаил, за да положи венец пред паметника на Христо Ботев в града точно на 3 март.