5-годишните тръгват задължително на предучилищна от 2012 година
5-годишните тръгват задължително на предучилищна от 2012 година / Sofia Photo Agency, архив

Парламентът въведе задължителна предучилищна подготовка за 5-годишните деца от 2012 г. като прие окончателно промените в Закона за народната просвета. Родителите ще избират къде да запишат детето си на забавачка - в детска градина или училище. Ако в градините няма места, 5-годишните ще се обучават в училища, в които ще има пригодени стаи за отдих на децата.

До 2012 г. общините са длъжни да създадат всички условия за задължителното обхващане на 5-годишните. 

„Според проучването на НЦИОМ, което беше поръчано от Министерството на образованието, съвместно с народни представители от ГЕРБ, на въпрос „Кога смятате, че детето трябва да тръгва на детска градина", общо 95% от анкетираните смятат, че на 5 години детето вече трябва да посещава детска градина. Едва 4% считат, че то трябва да е в детската градина на 6 години. И само 0,9% - че детето не трябва да посещава детска градина", обясни Сергей Игнатов, министър на образованието.

„С тази промяна ние се задължаваме да подкрепим финансово посещаването на предучилищна група на всяко едно 5-годишно дете. Това означава, че то дете ще трябва да ходи на детска градина, а държавата от своя страна вече ще поема не 1408 лв., а 1626 лв. за неговата подготовка. Допълнително ще осигурява учебни помагала и транспорт", каза Сергей Игнатов.

„Общините и директорите на училища са тези, които ще се грижат за организацията на процеса", заяви още просветният министър от трибуната. 

И днес в пленарната зала опозицията настоя 5-годишните да ходят на забавачка в детските градини, а не в училищата не само заради проблема с местата в детските градини, а и заради чисто психологическия момент, че в училищата ще трябва да бъдат заедно с 18-годишни младежи например.