10,76% е безработицата в региона през януари
10,76% е безработицата в региона през януари / Дарик Добрич

В края на януари нивото на безработицата в региона е 10,76%, съобщи директорът на Бюрото по труда в Добрич Васил Сивков. Равнището е с 0,80 пункта по-високо от предходния месец. Това се дължи на нарасналия входящ поток от безработни в бюрата по труда, поради приключилата субсидирана и сезонна заетост, посочи Сивков. Покачването на безработицата се свързва и с промените в Кодекса за социално осигуряване, които изискват регистрацията на освободените от работа лица, които ще получават парично обезщетение за безработица, да става в срок от 7 работни дни.

В първия месец на годината в бюрата по труда в региона са заявени 813 работни места като 432 от тях са в реалната икономика. Търсената ръботна ръка е за преработващата промишленост, търговията, образованието, хотелиерството и ресторантьорството. По програми за заетост са заявени 381работни места.

Към днешна дата Бюрото по труда в Добрич разполага със 113 свободни работни места. Започва, макар и все още твърде слабо обявяване на работни места в туристическите комплекси, посочват от Бюрото по труда.

Васил Сивков посочи и от кои професии се търсят работници в чужбина. В Германия наемат готвачи, сервитьори, сладкари, козметици, лекари и инженери, в Англия и Дания търсят наши лекари, в Италия -медицински сестри, в Испания -аниматори, в Кипър-козметици, масажисти, готвачи, сервитьори, хлебари, сладкари, заварчици, в Полша се наемат работници за бране на ягоди и малини, както и шивачи, в Швейцария-детегледачки, в Унгария - формовчици на гипсови изделия и производители на санитарни изделия.