Слушаме на турски заради икономика и география
Слушаме на турски заради икономика и география / netinfo

„Тропосферния вълновод" и липсата на инвестиции от страна на българските радио оператори са причините да слушаме основно турски радиа през лятото по Южното Черноморие, особено в най-горещите дни.

Това съобщи в Бургас председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. За 2015 г. няма нито една жалба за заглушаване на сигнала на местни радиа от трансгранични.

"Турция е много голяма държава и по територия1 и по икономическа мощ. Няма какво да спре сигнала, освен морето, което е топло, заедно с въздушните маси да препраща и сигнала, тогава всичко, което се излъчва на турския бряг, стига и до нас", обясни Божков.

Така в най-горещите дни в края на юли са регистрирани 93 туриски радиостанции с прекрасен взук по родните курорти. Те обаче не покриват сигнала на общо 41 български станции. Просто нашите са по-малко и с по-слабо качество на сигнала, заради липса на съвременна техника и апаратура. Той даде пример с Бяла, където няма искане за разрешително за излъчване. А градове като Обзор, Созопол, Царево, Приморско, Несебър имат по едно. От 41 радиа за Бургас, едва 16 са с разрешителни да излъчват.

Божков припомни, че турските радиа са намалили няколко пъти мощността на своите предаватели, а българските радиостанции могат да се възползват от това да увеличат своята мощност. Комисията за регулиране на съобщенията е направила проверки и анализ на смущенията на сигнала по цялото Черноморие и южната граница за преплитане на сигнали от Турция, Гърция, Русия и Украйна.