Проф. Захариев извърши уникална за страната операция в МБАЛ Дева Мария
Проф. Захариев извърши уникална за страната операция в МБАЛ Дева Мария / Красимир Калудов

Уникална за българските стандарти операция беше извършена в отделението по съдова хирургия в МБАЛ „Дева Мария"-Бургас. Ръководителят на клиниката по съдова хирургия и ангеология в болница „Света Екатерина" София професор Тодор Захариев проведе първата за страната операция чрез модерния роторен катетър „Ротарекс", първия в България аспириращ апарат за безкръвно отпушване на артерии.

Според специалистите високотехнологичното оборудване, произведено в Швейцария постига изключително високи резултати при възстановяване на запушени артериални и венозни съдове.

В момента под ръководството на проф. Захарев се подговя екип от десеттте най-добри съдови хирурзи в България, които оперират в Бургас и в София. „Учениците" са в състояние да поставят всички видове диагнози и да провеждат лечение по най-модерните методи в момента.

Минути след провеждането на уникалната за страната операция проф. Захариев се съгласи да разкаже повече подробности за поредната иновация в МБАЛ „Дева Мария":

Г-н професоре, защо тази операция е знакова за българското здравеопазване и защо се случи точно в Бургас?

В МБАЛ „Дева Мария" аз и моите колеги намерихме възможност да приложим практически всички съвременни методи и техники, защото тук разполагаме с необходимото оборудване за тях.

Тази операция просто нямаше да е възможна за провеждане, ако в болницата не бяха осигурили такава модерна техника.

В интерес на истината тези съвременни методи вече се прилагат от февруари месец насам в МБАЛ „Дева Мария"-Бургас.

И все пак с какво днешната операция е по-различна, по-нестандартна, разбрах, че до момента този тип оперативни намеси не са били много познати в България.

Новото ли! От много време говорим за безкръвните операции, те са приоритет на съвременната медицина, защото самите пациенти предпочитат да не чувстват голяма болка и голяма травма от оперативното лечение...

...както се казва „щадящи" операции...

...точно така. Всеки човек предпочита такъв тип операции. Това е нормално и естествено, но не винаги е възможно, нали така? Но когато има възможност, нашата позиция е винаги да прилагаме този вид лечение. Това, което е модерно и ново сега е, че към тези познати досега техники за „сцентиране" и за „балонна ангиопластика" се добави и един нов метод. Чрез него не само стеснените артерии, но вече и напълно запушени хронични артерии могат да се лекуват с новия „катетър". Вече разполагаме с едно голямо предимство за болните и за лекарите, които притежават с тази техника и се възползват от възможностите, които тя им дава. Точно такава апаратура донесохме вече и в Бургас.

Какъв е точно този апарат?

Апаратът е нов вид катетър, който буквално „изяжда" отвътре запушената част на артерията. На принципа на свредела той преминава през запушеното място, едновременно пробива и засмуква материал и по този начин запушената артерия става отново проходима. Това е едно голямо преимущество за пациента, защото той не само не получава традиционните огромни разрези като при всяка операция, които малко или много са все пак травматичен процес, но човекът може много бързо да се възстанови.

Болният, когото днес оперирахме, още на другия ден той ще може да си отиде в къщи. Това вече е едно голямо преимущество. Защото колкото и малка оперативна интервенция да направим по тардиционния способ, все пак тези разрези искат време да се поуспокоят и да позарастнат, да им дадеш шанс да позарастнат. Значи трябва поне два три дни да се възстановява пациентът в болницата. Докато с новата технология след един ден, в много редки случаи след два можем да изпишем пациента, за да се движи на собствен ход, както се казва.

Самата операция как протече? Стана ясно, че има и ваш колега от Чехия, който е провеждал такива операции.

Колежката е фактически представител на фирмата производител на техниката и помага  да обучим кадрите на място. Това съдействие е много важно, за да не се получават излишни усложнения.

Т.е. стандартите са еднакви във всички точки на света, където има такава техника?

Абсолютно. За да не стават фактически разминавания, ние привличаме в Бургас специалисти, които години наред работят с тази технология, за да можем да изключим всякакви случайности. Тук не си позволяваме дори един момент на експеримент, а има само рутинна практика, която продължава по различните краища на света.

Днешният случай, днешният пациент. Нещо по-специално за него. Колко продължи операцията, по-леко ли се работи с новата апаратура?

Преди да кажа нещо за новата апаратура нека спомена, че в МБАЛ „Дева МАрия" разполагаме с нов супер модерен рентгенов апарат, който позволява да се върши прекрасен, перфектен контрол и това е едно облекчение на нещата, без съмнение. Ако нямахме такъв рентген, ние нямаше да можем да използваме този нов вид катетър, просто това беше немислимо. А с новата апаратура, която е напълно по съвременните стандарти, ние сме в състояние вече да добавим тази супернова технология.

Т.е. един вид надграждате техниката, която сте имали до момента?

Така е. Това вече се надгражда и дава възможност да лекуваме пациентите по този начин, по който искаме - безкръвно, безболезнено, с минимална травма и с максимален успех. Важно е също да се знае, че дори и в случаите, когато не е възможно да се приложи това лечение, ние не можем да оставим пациента и винаги ще му дадем лечението, което той трябва да получи. Но винаги сме длъжни първо да опитаме за негово облекчение да го лекуваме с минимално страдание и болка. Това е нашият принцип.

Колко време продължи тази операция, в която за пръв път тук в Бургас се използва този апарат?

Операцията продължи общо около 1 час.

Това много ли е малко ли е за стандартите?

Това е стандартно, но аз говоря от поставянето на пациента на масата до изкарването му от операционна зала. Иначе самият акт на процедурата беше около 10-15 минути.

А улеснени ли са вашите колеги с тази нова процедура?

Улеснението се крие в това, че пациентът получава необходимото лечение, а удовлетворението на лекаря е, че може да получи този резултат без излишна травма за пациента. Всичко това става под местна анестезия, болният е буден през цялото време. Това е изключително голямо преимущество, защото иначе той трябва да бъде интубиран, да получи наркоза, която сама по себе си е отговорен акт.

От колко време се използва тази технология в другите развити европейски страни?

Този катетър е открит преди 10 години, рутинно се използва от пет години във всички европейски страни и САЩ. В България за първи път се прилага сега тази седмица в София и Бургас едновременно от екипи на „Света Екатерина" който аз ръководя. Просто тази седмица е първия акт на приложението му в страната  за щастие напълно успешно и сполучливо, което значи, че всички наши пациенти в МБАЛ „Дева Мария"-Бургас ще бъдат лекувани на първо място по този начин.

Нямате ли съмнения в този метод?

Аз не съм имал никога съмнения, иначе нямаше да го приложа тук в никакъв случай. Имаме възможност да го прилагаме на всички наши пациенти в Бургас и в София, от страната - няма никакъв проблем. Въпросът е, че на първо място можем да предложим този метод и ако не е възможно,тогава да приложим другите оперативни методи, които вече са познати за родната практика.