/ iStock/Getty Images
Трима педагози от Украйна обучават деца бежанци в Свети Влас. Преподавателите са доброволци, успели да избягат от военните действия. Заниманията на децата се провеждат в сграда, предоставена от кметството в курортния град.

В училището за бежанци децата са разделени на две групи - в предучилищна и училищна възраст.  Заниманията са от понеделник до петък, от 10:00 до 15:00 часа. На по-големите преподаваме английски, математика, психология, тук има и начални уроци по български език. За по-малките организираме занимателни и обучителни игри, каза пред БТА педагогът Дария Похорелко. 

Към момента в импровизираното училище са записани повече от 30 украински деца на възраст от 3 до 10 години. 

"Работих като учител в Киев. Избягах от там четири дни след началото на военните действия в родината ми. Войската вече беше навляза. С други две жени и три деца, пътувахме няколко денонощия, за да пристигнем тук. В Свети Влас намерих подслон в жилище на приятели", каза пред БТА 34-годишната Похорелко. Тя каза, че всеки ден има родители, които заявяват желание, децата им да посещават занималнята.

Имаме нужда от играчки, химикали, цветни моливи, листи за рисуване и всякакви материали за училището, заяви Похорелко. Кметът на Иван Николов каза, че в Свети Влас има около 1500 украински бежанци.

"Те са от различни градове - Харков, Киев, Кременчук, Лвов, от всички точки на Украйна. В Свети Влас предимно са настанени майки с деца, малки бебета, има и възрастни хора. Приютени са в частни къщи и апартаменти, вилни комплекси, хотели. Има и украинци, които са се настанили в бази и квартири за собствена сметка, и такива, които са се завърнали в имотите си, купени в курортния град", добави Иван Николов.
БТА