Адвокат Марин Марковски
Адвокат Марин Марковски / Снимка: Лалка Димитрова
Адвокат Марковски:
100072
Адвокат Марковски:
  • Адвокат Марковски:
„Аз съм ориентиран в психологията на хората, загубили роднини... Но има някаква жестокост, която витае във въздуха. И това е тревожна атака. Законът казва, че извършителите на престъпления, макар и по непредпазливост, трябва да бъдат наказвани. На пръв поглед това е разумно, но не е съвсем правилно. И те не трябва да бъдат мачкани...Защото тук няма злоумисъл. Това може да се случи на всеки. Дори на тези, които сега протестират срещу това...”- С този коментар пред репортер на Дарик – Бургас адвокат Марин Марковски хвърли ръкавицата срещу привържениците на тезата за затвор до гроб, нулева толерантност и дори публична разправа срещу извършителите на пътно – транспортни произшествия, включително за тези, предизвикали инцидентите непредумишлено.
 
Кратка репортерска проверка в практиката на различните съдилища в страната, установи, че в момента, по сходни казуси за транспортни престъпления, различни състави, пращат в затвора едни, а други „помилват” с условни присъди. На този фон, масовото недоволство все повече се нагнетява, а обществената чувствителност - „опря до кокал”.
 
„Има много цивилизовани страни, където непредпазливите транспортни престъпления не се наказват  въобще, защото този, който ги прави, не го иска, не е злоумишленик”, заяви юристът. И допълни:  „Ще кажат: „Марковски ги защитава и затова е против, а ние си закопахме децата”.  Но тези, които искат дълги години затвор и мачкане на извършителите, нека отидат събота и неделя да слушат проповедта на свещеника. Там той ще говори за покаянието, разбира се за наказанието, но и за прошката”.

Какво каза пред репортер на Дарик - Бургас адвокат Марин Марковски, чуйте в звуковия файл: