„Еврофутбол” открива постоянна етнографска изложба в кв. Долно Езерово
„Еврофутбол” открива постоянна етнографска изложба в кв. Долно Езерово / netinfo

Българският букмейкър „Еврофутбол” открива днес постоянна етнографска изложба на облекла и вещи и изработване на фолклорни сувенири в Бургас като част от кампанията «Живо наследство». Всеки, който иска да види традиционните български дрехи и да се запознае с начина на изработването им може да посети читалище „Просвета”, ул. „Захари Зограф” № 80Б, кв. „Долно езерово”. Изложбата се организира в партньорството с фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) и читалище «Просвета».


Чрез постоянната експозиция, разказваща за живота на местното население, ще се съхрани, доразвие и популяризира бита на Кавакли и Тарфа (двете съставни махали на днешния кв. Долно Езерово, Бургас). За целта предварително бе създадена работилница за претворяване на традиционни изделия в сувенирен вариант. В нея младежи пресъздават фолклорните елементи, като им придават съвременно звучене и приложение. Те бяха обучавани в изработването на традиционни за местното население изделия - рисувани дървени лъжици, глинени съдове и др.


Организиран бе и двумесечен курс по тъкачество и бродерия. Участниците в него се научиха как да правят сувенирни модели на основата на шевици от местните облекла (пана, торбички, книгоразделители и др.).
Инициативата за съхраняването и предаването на занаятите свързани с изработването на сувенири в град Бургас е един от 15-те проекта, избрани с конкурс, в кампанията „Живо наследство” по проект “Печелиш и помагаш” на „Еврофутбол”. За втора поредна година компанията финансира проекти, които възстановяват и съхранявават фолклорното и културно богатство на България.