Четири варианта за телефонни измами на Бургазлии
Четири варианта за телефонни измами на Бургазлии / netinfo
Съществуват четири варианта за “телефонни измами” на жители на Бургас и областта, обясни днес началникът на “Криминална полиция” комисар Иван Георгиев. Общото между тях е, че се използват карти с предплатени минути и мобилни тeлефони, които веднага след това се изхвърлят.

Потърпевшите са най-често възрастни хора, но сред жертвите не липсват и граждани на средна възраст с висок коефициент на интелигентност, уточни инспекторът от “Икономическа полиция” Тодор Жеков. Според него, мошениците, които от началото на годината до момента са осъществили измами за над 70000 лева, разчитат на чувството за съпричастност или на алчността на потърпевшите.

“Град Ветово, Русенско е люлката на “телефонните измамници”, уточни комисар Георгиев. Той заяви, че мнимите “роднини”, които се обаждат по телефона са най-вече роми от Северна България, най-вече от селата край Велико Търново, Горна Оряховица и Търговище.

От началото на годината досега в Бургаска област от “телефонни измами” са пострадали 52 души. 42 случая са регистрирани на територията на Районните полицейски управления в съставните селища и 10 – в централната градска част.