Без социален блок в Меден рудник
Без социален блок в Меден рудник / Дарик Бургас

Социалният блок в комплекс „Меден рудник”, който предизвика огромно недоволство сред местните жители, няма да бъде построен. Това обяви днес кметът Димитър Николов, след снощните бурни скандали по време на общественото обсъждане в училище „Константин Петканов”.

„Не съм от тези политици, които използват етническата карта за извличане на дивиденти и няма да допусна такъв тип напрежение. Европейските ни партньори също изразиха днес мнение, че не си заслужава да се влагат европейски средства, ако те предизвикват омраза, ненавист и конфликт между хората”, коментира кметът.

Той смята, че жителите на околните блокове са били предварително манипулирани, че в 52- те жилища ще бъдат настанени предимно роми. „Така 8 500 000 лева, спечелени, в съревнование с 30 общини, трябва да бъдат върнати, той като кратките срокове не позволяват да бъде търсено друго място за проекта”, твърдят от общинска администрация.

„Социалният блок” беше замислен като 52 оборотни апартамента, отпускани за няколко години на семейства в затруднено положение, докато те получат старт в живота. Именно затова той трябваше да бъде построен близо до училище и детска градина.