"Случаят приключи успешно, благодарение на професионално свършената работа на колегите от Института по психология на МВР, областната дирекция в Благоевград и СОБТ". Това каза пред журналисти главният секретар на МВР Живко Коцев, минути след като заложническата ситуация е била овладяна.

По думите му с професионално майсторство и психологическо въздействие мъжът, въоръжен с два пистолета и хладно оръжие, е бил убеден да се предаде.

"Установено е, че той е на 41 години от град Лом, криминално проявен. Ситуацията е била високорискова, с реална опасност за живота и здравето на мнозина. Простреляният 70-годишен мъж е откаран в болница в столицата, уточни Коцев.

След няколко часа преговори: Похитителят от Благоевградско се предаде

"По-рано днес мъжът е дошъл в селото, а мотивът за стрелбата и похищението впоследствие са на ревностна основа. Деянието е извършено с незаконно притежавани огнестрелни оръжия – пистолет и револвер, отбеляза главен комисар Живко Коцев. Извършителят сам е сигнализирал в полицията, докато произвежда изстрели. Имало е реален риск, както за полицейските служители, така и за двете похитени жени", допълни той.

Мъжът е задържан. Образувано е досъдебно производство за опит за убийство, престои документиране на цялостната престъпна дейност под ръководството на прокуратурата.



 
МВР