Учител по биология в ОДК с награда от Международна фондация
Учител по биология в ОДК с награда от Международна фондация / netinfo

Учителят по биология в Обединен детски комплекс в Благоевград - Стоил Стефанов Вълков, бе удостоен с наградата за учител по биология на 2009 г. от Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий” за изключителни постижения при откриването и развитието на млади таланти в областта на биологията. Отличието бе връчено по време на откриването на Тридесет и четвъртата национална олимпиада по биология и здравно образование наградата в Перник. Стоил Стефанов Вълков работи като учител по биология в ОДК-Благоевград от 1996 година, има  богат професионален и творчески педагогически опит в издирването, мотивирането и разгръщането на дарованията на децата и учениците, преминали през школите и клубовете по биология в ОДК. Водещи принципи в неговата работа винаги са били съобразяване с индивидуалните и възраствои особености на децата, доброволност в участието им в извънучилищното обучение и изяви по биология, хуманност и толерантност във взаимоотношенията с децата и колегите, публичност и откритост при споделяне на опит и идеи.

В работата си преподавателят използва интердисциплинарния подход за запазване на връзката и единството между предметите в културнообразователната област „Природни науки и екология”.


Стоил Вълков притежава изключителни умения да мотивира децата и да поддържа траен интерес към участието им в школите по биология към ОДК, които ръководи. Доказателство за това е, че от около 90-те  деца, с които работи ежегодно, близо 75 %  посещават школите за втора, трета, четвърта и т.н. години.


Неговите ученици активно участват в национални конкурси и  състезания от Националния календар за извънучилищните дейности на МОН и други национални изяви, като печелят призови места и отличия. През последните години за пет от получените призови места негови деца получават стипендии по Националната програма за мерки за закрила на деца с изявени дарби, а за 14 - еднократно финансово подпомагане от Община Благоевград и по една стипендия от фондация „Комунитас” и Американската фондация за България. Двама от неговите възпитаници бяха номинирани през 2008 г. за наградите за успелите деца на България в направление наука, област – биология от фондация „Димитър Бербатов”.


За постигнатите резултати в образователно-въпитаталния процес с учениците в извънучилищните дейности по биология Стоил  Вълков е получавал многократно морални и материални награди от ОДК, община Благоевград, Министерство на образованието и науката, Националния дворец на децата, Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, дирекция Национален парк „Рила”.