Седмица на Земята започва в Благоевград
Седмица на Земята започва в Благоевград / снимка: Дарик - Благоевград, Десислава Янкулова

На 27 март между 20.30 часа и 21.30 часа в Благоевград ще угаснат светлините на 9 общински сгради в знак на съпричастност към световната кампания "Часът на Земята". На тъмно ще останат сградите на Общинска администрация, Регионален исторически музей, Общински куклен театър, Център по изкуствата, Камерна Опера, Общински младежки дом, Обединен детски комплекс, Читалище “Никола Вапцаров” и Регионална библиотека “Димитър Талев”, съобщиха от пресцентъра на кметска администрация. Седмицата, предхождаща "Часът на Земята", ще бъде посветена на борбата с климатичните промени, като основни участници в събитията ще бъдат най- малките жители на общината.

Всеки ден от 22 до 27 март децата от Обединен Детски комплекс, Център по изкуствата и Младежки дом ще участват в изложби, открити уроци и концерти, посветени на опазването на околната среда.  На 27 март  Община Благоевград и студентите от Американски университет в България за първи път ще отбележат заедно “Часът на земята”. В 19.30 часа на площад “Македония” ще започне посветеният на глобалната инициатива концерт, в който ще вземат участие Биг Бенд – Благоевград, фолклорна група “Бисери” към ЦИ и изпълнители от Младежки Дом, Американски университет в България и ЮЗУ “Неофит Рилски”.

Точно в 20:30 ч., когато милиони хора по света ще угасят осветлението си, всички участници и гости на събитието ще запалят декоративни свещички в знак на солидарност със световната кампания за борба с климатичните промени. “Часът на земята” е добър повод да обърнем внимание на темата за необходимите мерки срещу глобалното затопляне. Подкрепата и участието в кампанията е една крачка в правилната посока, с която заедно можем да покажем как дребните индивидуални стъпки могат да доведат към решаване на глобални екологични проблеми. Часът на Земята започна през 2007 в Сидни, Австралия, където 2.2 милиона домакинства и фирми угасиха осветлението си за един час. Само година по-късно това събитие стана глобално движение с повече от 100 милиона участници в 35 държави.

На 27 март 2010 г. повече от един милиард души по света ще угасят осветлението в жилищните и обществените сгради, като акт на противодействие срещу промените в климата. Световни забележителности, като Бранденбургската врата в Берлин, Айфеловата кула в Париж, статуята на Христос в Рио де Жанейро, Колизеумът в Рим, египетските пирамиди, кралският дворец в Банкок, Виенското колело в Лондон и 800-метровата Бурж Калифа ще останат на тъмно за един час.