С екоигри отбелязват рождения ден на Национален парк „Рила”
С екоигри отбелязват рождения ден на Национален парк „Рила” / netinfo

17-годишнината от обявяването на Национален парк “Рила” за защитена територия ще бъде  отбелязана с екологични състезания, съобщиха от дирекцията. Честването ще започне от 11.00 часа в Посетителския център на парка в Паничище с екологичното състезание „Национален парк Рила – познат и непознат”, в което ще вземат участие  ученици от VІІІ до ХІ класове от всички школи към Обединен детски комплекс в Благоевград. Освен това дирекцията е подготвила  екоигри,  свързани с биологичното разнообразие, природните красоти и забележителности на парка.

По време на празника ще бъде обявен регламентът на поредното издание на ученическия конкурс за „Национална награда за природозащита Мими Праматарова 2009” за написване на съчинение на тема „Ако можеха да говорят”, посветена на дивите животни. Програмата включва също откриване на изложба и интерпретативен опознавателен маршрут. В четвъртък  от 12.00 часа в театрална зала на Осмо СОУ „Арсени Костенцев” Благоевград ще се проведе екологично състезание за парка с ученици от четвъртите  класове на училището.

Всички участници в екологичните състезания за  рождения ден на Национален парк „Рила” ще получат награди, осигурени от Министерството на околната среда и водите и дирекция „Национален парк „Рила”.