Пандев: Носенето на пациенти на ръце е безобразие
Пандев: Носенето на пациенти на ръце е безобразие / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Сключените клинични пътеки в държавната болница в Благоевград през настоящата година са 186, легловата база е за 260 болни, отчете на пресконференция днес директорът д-р Владимир Пандев.

За първи път от месеци лечебното заведение има печалба от близо 400 000 лева.

Болничният директор уточни, че за изтеклите 9 месеца са лекувани около 13 000 пациенти, през СПО са преминали около 30 000 пациента.

Пандев припомни за лошото състояние, в което заварил болницата при встъпването му в длъжност.

"Най-важното за нас е кадровият потенциал, който дърпа след себе си пациентопотока, финансовият резултат и поддържа реномето на здравното заведение. С 20 процента са увеличени месечните възнаграждения на лекари и среден медицински персонал. За 2013 година болницата бе с отрицателен финансов резултат, около 200 000 лева. Просрочените задължения бяха близо 2 000 000, като общият брой на задълженията наближа 4 000 000 лева. Това, с което се гордеем е, че към месец септември тази година лечебното заведение е с положителен финансов резултат. Намалили сме общите задължения на дружеството с близо 500 000 лева”, изтъкна д-р Пандев.

На въпрос на Дарик относно често неработещия асансьор в сградата на бившата поликлиника, който стана причина да бъде поискана оставката му от лидера на ГЕРБ в Благоевград Йордан Андонов, директорът Пандев с категоричност отговори, че при авария се налага пациентите да бъдат носени на ръце до четвъртия етаж, което е пълно безобразие. 

"Асансьорът е част от придобивките на МБАЛ-Благоевград. Той беше ремонтиран преди година, но след ремонта му сякаш авариите зачестиха. Към този момент е въведен ограничителен режим при ползването на асансьора, защото не може с повод и без повод всеки да използва съоръжението. Това е асансьор, специално пригоден за колички и пациенти, които са трудно подвижни. Въведеният режим е с цел да се предпази асансьора от пренатоварване и аварии", обясни Пандев.

Присъствалият на пресконференцията икономически директор Костадин Шумантов изненадващо обяви пред медиите, че неработещият асансьор, заради който преди дни почина 60-годишен благоевградчанин, е чисто нов, а не ремонтиран преди година.

"Защо тогава толкова често аварира, щом е нов", учуди се д-р Пандев.

"Обществото в Благоевград трябва да се обедини около идеята за изграждане на нова болница, тъй като се наблюдава сериозен алогизъм в инфраструктурата на настоящата.
Необходимо е болничното заведение да бъде разпространено на не повече от 2 дка място, с един център по Образна диагностика в средата, който да е лесно достъпен и да обслужва пациенти”, каза Владимир Пандев.