Младежите от БСП искат референдум за ГМО и противоракетната отбрана
Младежите от БСП искат референдум за ГМО и противоракетната отбрана / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Младежкото обединение към БСП - Благоевград настоява за провеждане на референдум по отношение на производството и разпространението на продукти с генно модифицирани организми. Ние сме категорично против приетите на първо четене промени в Закона за генетично модифицираните организми, недопустимо е да се предприемат толкова важни промени в законодателството без предварително да се е състояла широка обществена дискусия, заяви председателят на младежката организация на БСП Владимир Иванов на пресконференция в Благоевград. Според него становище по този стратегически въпрос трябва да се вземе само след всенародно допитване.

Не трябва да позволим да станем заложници на частни и корпоративни интереси за сметка на здравето на хората и развитието на традиционното българско земеделие, категорични са младите социалисти.

Генетичното замърсяване е единственото, при което връщане назад няма – пуснем ли генетично модифицираните организми в природата – край, даже радиоктивният стронций си има период на полуразпад, регионът на Чорнобил след едно достатъчно дълго време би могъл да стане прекрасен курорт, дори пластмасите се разпадат – само генетичното замърсяване е вечно, защото се самовъзпроизвежда, обяви социалистът д-р Владимир Пандев. 

Биоразнообразието в страната ни ще бъде застрашено, ако допуснем свободното използване на ГМО, защото съвместното съществуване на генетично модифицирани и биологични култури на практика е невъзможно, подчерта д-р Пандев. Той уточни, че полените на продукти с ГМО се разнасят на стотици километри и замърсяват традиционните култури и дивите растения.

В страни като Швейцария, Ирландия, Италия има пълна забрана за отглеждане на генетично модифицирани култури, а в шест държави членки на Европейския съюз се осъществява строг индивидуален подход - Австрия, Гърция, Унгария, Франция, Люксембург и Германия, посочи като пример съветникът от БСП.

С внесените от правителството предложения за промени ще се либерализира Законът за ГМО, без да е осъществено широко обществено обсъждане, без независими научни доказателства за безвредността, без дългосрочен анализ на последиците за националните ни приоритети. По този начин е на път да се извърши престъпление към българските граждани и към родната природа, каза д-р Владимир Пандев.

Младежите от БСП искат референдум за ГМО и противоракетната отбрана
netinfo

Младежкият соцлидер Владимир Иванов връчи на журналистите по една мартеничка под формата на ябълка, като символ на екологично чистото родно производство и изрази надежда да не се допуска внедряването на ГМО на българския пазар.

От Младежкото обединение на БСП обявиха, че ще настояват пред президента и министър-председателя да се проведе референдум за упражняване на най-пряката форма на демокрацията и така българите сами да решат "за" или "против" генетично модифицираните организми.

За обществено допитване младите социалисти ще настояват и по въпроса за евентуално разполагане в България на елементи от системата за противоракетна отбрана на САЩ или друга държава. Ние сме за провеждане на сериозен и задълбочен дебат както в България, така и с партньорите в рамките на НАТО по необходимостта и целесъобразността от изграждане на система за противоракетна отбрана, като се отчетат всички рискове от новите заплахи за сигурността и последиците за България, каза Илия Милев, член на Изпълнителното бюро на Младежкото обединение на БСП. Според Милев правителството трябва да осигурява своевременна информация за всички официални запитвания в тази посока и да гарантира пълна прозрачност за провежданите разговори.