Костадин Хаджигаев отчете управленския си мандат
Костадин Хаджигаев отчете управленския си мандат / netinfo

90% са потвърдените от съда заповеди на Областния управител на Благоевградска област за оспорване на незаконосъобразни решения на общинските съвети за 2012 г., стана ясно по време на отчет на губернатора Костадин Хаджигаев днес.

В сравнение с 2011 година процентът се е увеличил с около 10 пункта, като тогава е бил  приблизително 80. Според Хаджигаев за времето, в което е областен управител са спазени всички норми за етичност и информираност.

Той аргументира думите си с цифри, като заяви, че през периода на сайта на ОА са публикувани над 320 информационни материали.

Според Хаджигаев, благодарение на активната дейност на Областната администрация през тежките зимни условия не е било допуснато блокиране на пътищата и населените места от снегонавявания и е било осигурено нормалното функциониране на всички сфери от обществения живот на населението от областта. "Редовно бяха осъществявани срещи с кметовете на общини", каза областният управител.

Проведени са координационни срещи във връзка с усложнената зимна обстановка за зимния сезон 2011 - 2012 г. и 2012 - 2013 година. Докладът сочи, че е извършена проверка на определените изпълнители на обществената поръчка за зимно поддържане на 665,500 км. пътища от републиканската пътна мрежа в Област Благоевград, стопанисвани от АПИ, Областно пътно управление - Благоевград за 2011 - 2012 год. и 2012 - 2013 година.

Според отчета на ОА, в периода са постъпили общо 1117 броя заявления и са издадени удостоверения за наличие или липса на акт за държавна собственост. Издадени са и 31 броя удостоверения за наличие или липса на реституционни претенции.

Във връзка с управлението на държавната собственост е отговорено на 25 броя постъпили жалби и сигнали и са предоставени копия от документи и други искания – общо 17. От ОА са разработени и се реализират 10 проекта, подчерта още Костадин Хаджигаев.

Сред тях са проектите касаещи реновирането на административната сграда на Областта, както и този за газифициарането й. В отчета си областният управител сочи, че са осъществени и много срещи, свързани с добросъседството ни с Гърция и Македония.

Хаджигаев каза още, че в последните месеци ОА партнира успешно с Община Куманово, Република Македония.