Николай Бошкилов
Николай Бошкилов / Снимка: Пресцентър
Колко проверки са направени на фирми, които работят по националната програма за енергийно обновяване в Благоевград? Колко дружества са санкционирани и редно ли е фирми да пестят пари за безопасност и качество на работата при саниране на жилищните блокове?. Тези въпроси постави днес на парламентарен контрол народният представител от БСП Николай Бошкилов. Той настоя регионалното министерство да отговори на питането, поставено по повод инцидента отпреди дни в центъра на областния град, когато строително скеле се срути от 14-етажния блок на улица „Цар Иван Шишман“.

Бошкилов изнесе данни, според които има направени 15 проверки, съставени са 10 акта за нарушения, като три от тях са за спиране на работата по скелета.
„Инспекцията по труда в Благоевград, за съжаление, неглижира нарушенията. Масово се санкционират работници без трудови договори. Санкционираните работодатели обаче се броят на пръсти, а се знае, че те наемат масово нелегални работници, предимно от ромски произход. Има цели бригади без договори, които работят на строителните обекти“, подчерта Бошкилов. Той попита регионалния министър дали знае, че общински съветници в Благоевград участват в санирането на жилищни блокове.

Той настоя строителният отдел в Общината да задължи изпълнителите на такива обекти да използват само подемници за високите сгради, за да се гарантира сигурността на работниците. "Вместо това, обаче, фирмите пестят пари, защото наемът на един подемник е 3000 лева. И всичко това се случва за сметка на хората", допълни депутатът. Той поиска и информация колко жалби има от живеещи във вече санирани, но недобре изпълнени, блокове.