Благоевградският парламент застана зад диспансерите
Благоевградският парламент застана зад диспансерите / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Благоевградските съветници се обявиха в подкрепа на областните диспансери в града за запазване на сегашния им статут като самостоятелно съществуващи лечебни заведения. Парламентаристите гласуваха декларация, парафирана от управителите и целия персонал на диспансерите за кожно-венерически, белодробни и онкологични заболявания, която представи на вниманието им общинският съветник Иван Ризов. 

В отвореното писмо се посочва, че диспансерите са утвърдени лечебни заведения в структурата на областното здравеопазване, активно и отговорно ангажирани с множество социално значими заболявания, разполагащи с добра материална база, високо квалифицирани специалисти и съвременна диагностична и лечебна апаратура, което осигурява качествен и цялостен процес - извънболничен и болничен.

"Диспансерите на общинските търговски дружества, които приключват дейността си с положителен финансов резултат и преминаването им към МБАЛ – Благоевград ще разруши ефективно действащата система за активно издирване, диагностика, лечение, периодично наблюдение и диспансеризация на пациентите", подчерта пред съветниците патологът от онкодиспансера д-р Георги Георгиев.

Декларацията с искана подкрепа за запазване на диспансерите като самостоятелни лечебни заведения е провокирана след посещението на здравния министър Анна-Мария Борисова в Благоевград, където на среща с медици тя обяви, че двата диспансера - за кожно-венерически и пневмо-фтизиатрични заболявания, ще се преобразуват в отделения на областната болница.

Освен до Общинския съвет и парламентаристите, отвореното писмо бе изпратено до областния управител Валери Смиленов и кмета на Благоевград Костадин Паскалев. Съдържанието му бе изготвено на 19 юли, по време на общо събрание на работещите в трите лечебни заведения.