96 стотинки за килограм пране в Гоце Делчев
96 стотинки за килограм пране в Гоце Делчев / Пресцентър

Социално слаби и безработни в Гоцеделчевско имат възможност за евтина обществена пералня до края на август, информират от общинския пресцентър.

Общинската администрация в града откри тази услуга в рамките на европейски проект, по който бяха усвоени близо 120 000 лева.

С парите бе извършен ремонт и оборудване на помещения на социалното предприятие "Обществена пералня", бяха закупиха автоматични машини, сушилня, ютии, стелажи, които бяха монтирани в помещение към МБАЛ "Иван Скендеров".

Шестима са наетите на работа в пералнята, които работят на две смени. Те получават минималната за страната работна заплата. Предприятието има и свой управител и счетоводител.

Работещите в новото социално звено са предимно безработни лица, хора с трайни увреждания, самотни родители, многодетни майки и хора от малцинствените групи.

Социалното предприятие функционира вече няколко месеца и обслужва както социалните заведения на територията на общината, така също фирми и частни лица, които имат нужда от подобна услуга.

Разходите по издръжката на обществената пералня се поемат от проекта за срок от 12 месеца. Цената на предоставяната услуга е 96 стотинки за килограм пране. Данните показват, че месечно се пере 2.5 до 3 тона.