18 души подадоха молби за ин витро
18 души подадоха молби за ин витро / снимка: Дарик-Благоевград, Елина Христова

Председателят на Комисията за финансиране на ин витро процедури със средства от бюджета на Община Благоевград д-р Владимир Пандев внесе в Общински съвет предложение за отпускане от фонда “Ин витро” на първите 18 365.89 лв. на 4 семейства, нуждаещи се от такова лечение и кандидатствали за финансиране през месец август.

Размерът на отпуснатата за всяко семейство сума е в зависимост от представения на комисията остойностен лечебен план. В съответствие с Правилника за финансиране на ин витро процедури, приет от ОбС, на заседанията си през септември комисията разгледа постъпилите през месец август 6 молби. Двама от кандидатите не получават финансиране поради непълнота на представените документи – липса на остойностен лечебен план.

100 000 лв. са заложените в бюджета за 2010 г. средства за финансиране на процедури “Ин витро” на семейства и лица, живеещи на семейни начала, с репродуктивни проблеми на територията на община Благоевград. Допуска се кандидатстване за финансово подпомагане за „ин витро" процедури на двойки и семейства с репродуктивни проблеми, които не са одобрени за финансово подпомагане от други фондове и живущи на територията на Община Благоевград, за един опит в рамките на текущата година. Отпусканите средства са в размер до 5000 лв. на заявител.

От 1 септември до момента в деловодството на общината са депозирани 12 молби за финансиране на процедури ин витро.

На сайта на община Благоевград www.blgmun.com в раздел “Здравеопазване” е разкрита секция “Ин витро”, където е публикувана цялата информация за процедурата, правилата и формулярите за кандидатстване, както и протоколите от заседанията на комисията, решенията й и решенията на ОбС.