Украинският президент Володимир Зеленски, българския премиер Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел проведоха дискусия в Националния исторически музей в София.

Премиерът Денков заяви в началото на дискусията, че не случайно Зеленски е поканен сред безценни артефакти от българската история.

"Не случайно сме именно в Слънчевата зала, в която централно място заема едно от безпорните доказателства за стародавната връзка между земите на днешна Украйна и България - съкровището от гроба на Хан Кубрат в село Мала Перешчепина. Сред красотата около нас искаме да говорим не за войната, а за мира. За онзи устойчив и справедлив мир, към който се стремим всички. Който ще донесе спокойствие и по-добър живот, несамо на украинския, но и на руския народ и на цяла Европа. Убеден съм, че той е реалистична цел, ако всички ние не само вярваме в него, но и полагаме необходимите усилия да го постигнем", каза той. 

"Искам да изразя благодарността си днес да бъдем с вас. Този ден изпраща много силно послание за Европа и целия свят. Благодарение на вас ние изпълваме със съдържание тази думичка - демократични ценности". 

С тези думи се обърна Мария Габриел към украинския президент Володимир Зеленски.

Историческа визита: Зеленски се срещна с първите мъже в България на фона на гръмотевична буря

"Всички знаем, че когато има война, най-високата цена я плащат гражданите. Искам да продължим всички да не продължим да губим погледа към човешкото измерение", каза още тя. 

Володимир Зеленски сподели, че има сред присъстващите на дискусията и го усеща. "Позволете ми така да се обръщам към вас", каза той.  

"Искам да благодаря на всички в България. Хората, които намериха убежище във вашето общество. Искам да аплодирате на себе си за всички, което направихте за нашите хора. Ние се стараем те да се върнат. Ние усещаме, че това е възможно. Всичко зависи от един фактор - мощността за тази важна подкрепа, която използваме за отбрана. Подкрепа за санкциите срещу Русия", каза Зеленски. 

"Абсурдни са твърденията, че помощта с оръжия ще удължи войната. Успяхме да намалим мащаба на тази война и заради оръжието, което получаваме. Близо 1900 града и села от украинската земя са вече освободени. Отбихме руските атаки против северните райони, осигурихме значителни територии на изток и юг, създаваме мощен въздушен щит, вече доказахме, че Русия вече няма такива ракети, които да не могат да бъдат свалени", категоричен е той. 

"Сегашният руски режим е последният поробител в Европа. Той трябва да загуби, както на бойното поле, така и в политиката", каза още той. 

"Винаги помнете за единството, единството е много важно. Съвременната Европа не може да си позволи разкоша на вътрешното разделение", допълни украинският президент. 

Зеленски: Благодаря ти, България, за подкрепата и защитата на нашите хора

"Смятам, че грешат някои представители на властта у вас, или поне аз не съм съгласен - не войната създава енергийни и продоволствени дефицити. Сигурността на Черно море е един от аспектите, които говорихме - те не могат да вземат нашата Одеса, но блокират Одеса, защото не могат да направят десант там. Целта е да създадат изкуствен глад по света, особено в Африка. Нашите фермери бяха готови да раздават безплатно продоволствена продукция. Ако не можеш да го изнесеш, къде можеш да съхраняваш тази продукция, когато навсякъде е блокирано? Какво направи Путин - изнасяше своята продукция, намали конкуренцията и вдигна цените", заяви Володимир Зеленски.

Той даде пример, че когато Украйна има излишък на електоенергия на евтина цена, те са се включили в мрежите на ЕС. "Те превзеха Запорожката АЕЦ - какво направиха, изключиха я, за да създаде дефицит. Това не е войната, а един човек го предизвика. Такива кризи има много", заяви още украинският държавен глава в рамките на дискусията.

Зеленски коментира и за впечатленията от срещата си на Радев.

"Днес общувах с президента Радев. Във всички други аспекти, енергетиката и формулата за мира, ние имахме пълно единодушие. Имаме различни виждания с военната помощ за Украйна - той смята, че това е ескалация, а аз смятам, че не е, а е защита. Това е абсолютно различна философия. Няма да критикувам президента, аз съм на гости. Уважавам вашата държава и избор. Струва ми се, че това е най-важното - че общуваме, независимо че аз съм дошъл по покана на министър-председателя, и въпреки това се срещнах с всички, защото уважавам всички ваши институции и лидери. Радев, като върховен главнокомандващ, ми каза, че не може да допусне да се намали въоръжението на Българската армия. Ако Русия продължи напред, вашето оръжие няма да стигне. Не подценявам армията на България и не я омаловажавам. На нас също не ни стигна въоръжението, на нас ни помагаха партньорите. Русия имат огромни запаси и затова е трудно да се бориш", заяви още украинският президент.

В края на дискусията дете поднесе цвете на Зеленски и развълнува, какво него, така и присъстващите.