Слънчев импулс постави световен рекорд за междуконтинентален полет
Слънчев импулс постави световен рекорд за междуконтинентален полет / снимки: Reuters

Експерименталният слънчев самолет "Солар импулс", или "Слънчев импулс", кацна на главното летище в испанската столица Мадрид Барахас, на път от Мароко за Швейцария, като постави световен рекорд за междуконтинентален полет, изпълнен от самолет, задвижван от енергията на слънчевата светлина, предаде Франс прес.

Слънчев импулс, пилотиран от швейцарския пилот Бертран Пикар, прелетя за 17 часа разстоянието от Рабат, в Мароко, където излетя в петък, и Мадрид, където кацна рано сутринта.

Това пътуване на "Слънчев импулс" от Швейцария до Мароко през Испания и обратно е тренировка за световното турне на подобрена версия на самолета, предвидено за 2014 г.

Частта от пътуването от 900 километра между Мароко и Испания беше доста трудна от техническа гледна точка. Самолетът е развивал скорост от 60 километра в час и е имало насрещни ветрове, които са влияли на полета му, посочват организаторите на пътуването на "Слънчев импулс".

Сега самолетът ще остане няколко дни в Испания, където ще "участва" в търговски и официални прояви, а после ще се прибере в Швейцария.

Самолетът, изработен от карбонови нишки, не използва никакво гориво и се задвижва от 4 електрически двигателя с мощност 10 конски сили всеки, захранвани от 12 000 фотоелектрически клетки, покриващи огромното му крило. Енергията се съхранява в акумулатори, което му позволява да лети и нощем, подчертава БТА.

"Солар импулс" е с мащабите на Еърбъс А340 (Airbus A340) - дължината му е 63,4 метра - но тежи колкото средно голям автомобил, припомня агенция.

Слънчев импулс излетя на 24 май от Пайерн, Швейцария, и кацна на 5 юни в Рабат след спирка в Мадрид, а след това стигна на 22 юни Уарзазате, в южната част на Мароко.

"Слънчев импулс" постави световен рекорд за междуконтинентален полет
netinfo