Подготвят изстрелването на космически кораб, задвижван със слънчева енергия
Подготвят изстрелването на космически кораб, задвижван със слънчева енергия / Thinkstock/Getty Images

Миниатюрен космически кораб с дължина трийсетина сантиметра, задвижван единствено със слънчева енергия, която е уловена от неговите платна, ще бъде изстрелян през 2016 година, съобщи Франс прес.

Подобният на хвърчило кораб "ЛайтСейл" на Американското планетарно дружество напомня куб и ще бъде изведен в космоса с ракета носител "Фалкон хеви" на компанията "Спейс екс".

След като бъде изстрелян, "ЛайтСейл" ще пътува в космоса благодарение единствено на слънчевата енергия, която е уловил с платната си с обща площ 32 кв.м.

Проектът е финансиран от частни фондове и членове на дружеството, чийто съосновател е астрономът Карл Сейгън през 1980 г.

Корабът трябва да мине отвъд ниската околоземна орбита, където се намира Международната космическа станция, и да достигна по-отдалечената средна околоземна орбита.

"Слънчевите платна ще ни осигурят достъп до важни научни данни за Земята", заяви Дженифър Вон от дружеството. Изпитателен полет с малка ракета на по-ниска орбита е планиран за следващата година, поясниха от дружеството. НАСА предвижда да изстреля свой космически кораб, снабден с платно за улавяне на слънчева енергия, до края на годината.

Източник: БТА